torsdag, september 30, 2010

Väntan


Nu har jag kommit så långt som till Arlanda i alla fall, det trista i kråksången är att planet är 30 minuter försenat. Det är förvisso inte hela världen men det är ändå segt. Jag har fått i mig lite mat och när jag sitter där dyker Eva som jobbat på vårdcentralen upp och på dass träffade jag sjukgymnast Margareta. Det känns som rena rama reunionen här;-)Nu återstår dryga timmen innan det är dags att lyfta, jag hade en tanke på att sätta mig och kolla nätet på en sån där Sideway Express-dator men jag hatar dem, det känns som om folk står och spanar på vad man skriver och vad man gör så det får bli ett inlägg med mobilen istället. Resten av tiden fördriver jag med en iskaffe (långt ifrån lika god som norska Tines) och lite svenska gossip-blad (bättre än de norska för att jag har mer pejl på vem folk är) ;-)Idag stötte jag för första gången på problem med att hitta fram till ett hembesök, maken till ologisk numrering, det steg och sjönk om vartannat. Dessutom hade jag felaktigt nummer. Till slut hittade jag i alla fall fram och fick en förklaring på numreringstrasslet av patienten, tydligen numrerades egendomarna efter avstånd från kyrkan. Det är lite annorlunda på Nesodden;-)

Bye for now, sunny Nesodden



Busy bee

Nu ska jag ge mig iväg mot Sverige, norrbotten, Boden och syster med familj. Jag har ett par etapper kvar innan jag är framme 22:30 i kväll.

Det blir en intensiv (men trevlig) helg...

Fredag: morgonavtal och tandläkarbesök, middag med syster och familj
Lördag: födelsedagsfest hos bästa grannarna
Söndag: middag med syster och familj och filmkväll med Pernilla
Måndag: packa väskan med vinterkläder och skor, returresa Norge

Däremellan nånstans ska jag klämma in en stövelleverans till K, som gärna vill ta en fika också. Det låter trevligt men jag vill helst inte klämma in mer och helst slippa en tur till stan på lördagen. Jag har lite samvetskval över Agneta också men jag vill hinna med lite lugn och pussa kidsen också. Så det får bli nästa sväng. Fasen, tiden räcker inte till!

Buss-båt-flygtåg-flyg till Stockholm-flyg till Luleå och bil till Bredis, det är eftermiddagens och aftonens projekt och det startar...NUUU!

onsdag, september 29, 2010

En fantastisk faglig dag

Vissa dagar har bara en förmåga att få en att växa, idag har jag fått så mycket positiv feedback att jag nästan skäms ;) Jag har lite svårt för att ta till mig sånt där, det är lätt att vara självkritisk men idag blev det så mycket att det faktiskt gick in.
  • Det hela började med min handträningspatient som verkligen uppskattar det jobb vi gör tillsammans. Varje gång vi ses möts jag av tacksamhet, glädje och fin feedback. Jag och Møyfrid som jobbar parallellt kring just denna patient har till och med fått höra att vi kan: "tala med hennes muskler" och att vi är den bästa rehabiliteringspersonal hon mött trots flera rundor på olika rehab.senter. ;)
  • Efter lunch har vi haft Folloträff med arbetsterapeuterna i de omkringliggande kommunerna. En av punkterna på programmet var att jag skulle berätta om hur vi jobbat på vårdcentralen, ett jobb jag är väldigt stolt över och som är både stort, vitt, krävande och lärorikt. Även här kom mycket fin feedback från de andra arbetsterapeuterna om arbetssättet och metoderna och den vidd som arbetet faktiskt innebär. Det verkar dessutom som om jag lyckats "sälja in" arbetsterapiprogrammen och att det finns en nyfikenhet på att köra igång med ergoterapiprogram även här, tänk om Follo kunde gå i bräschen här i Norge! Det är fantastiskt att mötas av entusiasm och genuin nyfikenhet.
  • Slutligen fick jag ett telefonsamtal av MB i eftermiddag, E hade varit på ett stort kvalitetsmöte inne i Oslo idag där också min seksjonsledare deltog. Världen är liten! Utan att veta att E känner mig hade min närmsta chef skrutit så över den nya ergoterapeuten i sekjsonen. 
Jag känner mig verkligen oerhört uppskattad måste jag säga!

Nu ska jag laga middag till min älskling som är på väg hit om "cirkus" en timme. Jag ska pynta bordet och servera stekt lax, kokt potatis, hollandaisesås, gröna ärtor och citron. Till det alkoholfri öl, mjölk eller bubbelvin - det valet får B göra. Myskväll - here I come!

Vi tänkte pynta konferensbordet...


...och det gör vi med gudomligt vackra höstlöv!

tisdag, september 28, 2010

Lustiga språkförbistringar

Så sent som denna vecka skedde det igen. 

Vi sitter och pratar på kontoret och plötsligt nämner Tone nåt om "slampene" hon har hemma. Jag kan inte låta bli att häpna men förstår såklart att det handlar om nåt annat än  "lättfotade personer" hon har hemma ;) Slamper är nämligen ett ord som på norska ibland används för barn/ungdomar som växt till sig och blivit långa och gängliga. Se ett exempel här.

Det är ungefär som det svenska ordet "tös", som på svenska är ett gulligt och fint uttryck för en liten flicka. På norska betyder det raka motsatsen, nämligen "hora". 

Så vad du än gör; säg aldrig till en norsk mamma att hon har en "rar tös" (d.v.s. en "underlig hora") ;)

Danska godingar x 3

Dessa spelades flitigt i Danmark och de satte sig hos mig också, alla utom sista för den har funnits hos mig ett bra tag :)





Just fasen...

...jag måste ju packa!

Dagarna och veckorna går så fort! I morgon är det ju onsdag och på kvällen kommer B. På torsdag drar jag mot Sverige men före det jobb. Jag har inte tänkt ägna våra få och värdefulla timmar åt packning, nej icket det! Tack och lov blir det lightpackning, jag ska inte dra med så mycket som sist för då använde jag inte ens en tredjedel av alt jag hade med - jag har ju fortsatt en del kläder på kammaren hos syrran. Tillbaka lär resväskan vara tyngre, för nu vankas det höst/vinterkläder och skor och de ska transporteras från Bredåker till Nesodden - och jag är packåsnan som ska göra det. Det är bara att "face the fact" - sommaren är över!

...jag måste dammsuga och städa upp också - och tvätta!

Mitt hem ska vara fräscht när jag kommer tillbaka från Sverige. Så är det bara!

Flaskor är pantade och det som skulle till återvinningscentralen är borta. Det tog jag efter jobbet. Duktigt, Jennie!

Innan aftonens projekt tar sin början ska jag sno ihop en middag (bättre än i går), nämligen en smakfull omelett med rester av fläskfärsen jag stekte till palten. Sen blir det musik, packning och städ.

Let's go!

måndag, september 27, 2010

Dislike - and like!

Dislike: Fy rackarn. Idag skulle jag slå till med en snabb och enkel middag i form av en hamburgare. Jag köpte dessa i Sverige och trodde att de skulle hålla vad förpackningen lovar om kvalitet.

Ett av det värsta jag vet när det gäller sån där färdigmat är att tugga i broskbitar och annat äckel och dessa var fulla av sånt, dessutom badade stekpannan i fett när jag stekt min hamburgare. Maten hamnade i soporna och efter följde hela förpackningen! Not recommended!

Nu ska jag krypa ner i sängen och sova både gott och länge, ända till 06:30.

Like: Tack för helgen mitt hjärta♥

Usel biograf och raveparty

Inte för att den rubriken sammanfattar min helg i Köpenhamn, inte på något sätt men det är lite av ett utdrag.

När jag anlände till Kastrup i fredags fick jag en sån överraskning när B var där för att möta mig, jag måste ha missuppfattat för jag trodde att jag skulle bli mött på Christianshavns tunnelbanestation. Med andra ord en supermysig överraskning. Vi funderade lite på om vi skulle rusa upp med min väska i lägenheten men den idén skippade vi eftersom jag bara hade en weekendväska. Istället gick vi vidare till en bar där vi delade en flaska vin, sittande ute i sensommarvärmen (15-16 plusgrader) som Köpenhamn bjudit på i helgen. Solen har lyst med sin frånvaro men värmen har varit där. Där satt vi och pratade en stund innan vi flyttade oss vidare till ett annat ställe för en mojito. Den var spiken i kistan för både mig och B, jag kände att den där barstolen började kännas svajig ;) Vi hade båda haft en intensiv dag så vi gav upp och knatade hem och uppför de där 100- trappstegen upp, jag blir alltid lika överraskad över att det återstår 3-4 trappor när jag känner att jag hade kunnat stanna *s*

Lördagsförmiddagen gick i lugnets tecken, vi hade bestämt oss för en dag på stan men polimasade på i makligt tempo och åt en stadig frunch innan vi begav oss ut, den gråmulna himlen lockade inte direkt till nåt fotograferande men några bilder blev det i alla fall. Vi spatserade runt i Köpenhamn - utan att besöka en enda butik (på hela helgen faktiskt), jag fick en liten tur ut på B:s nya kontor (de har bytt lokaler) som verkligen låg toppfint - men det förtjänar mitt lilla geni ;) Därifrån vandrade vi vidare och "snubblade över" reklam för en David Lynch-utställning som drog igång på söndagen. Jag ääälskar David Lynch och hans surrealistiska sinne. Och idag sände B mig ett mail om att han ska hit till Oslo den 18 oktober för promota sin stiftelse och ska då även samtala om film och filmkonst med publikum innan de ska visa hans nya film "Inland Empire"Cinemateket. Kanske det blir ett biljettköp för mig till denna händelse. Det låter ju hur coolt som helst! 


Nån Lynch-utställning blev det av förklarliga skäl inte men vi vandrade vidare till Nationalmuseet där vi gick in för att se på "Sharja - kunst fra emiraterne" om arabisk kultur. Som var riktigt intressant, stort fokus låg på skriftspråket och hur enormt invecklat och noggrant det är. Allt från pennor, papper och bläck till hur pennan förs och hur långa de olika strecken är. Gratis inträde var det också - sånt gillas. Konst och kultur ska vara tillgängligt för alla! :)

När vi var klar där började det vara dags för middag och vi var båda sugna på en köttbit och hamnade på Jensens Bøfhus - god mat till rimligt pris. Dessutom hittade vi en mysig (om än lite surrig) restaurang, inte samma som vi ätit på tidigare, och fick ett superbord vid ett fönster.

Nästa infall stod B för - nämligen bio. Den hittills sämsta biografsalong (på Palads) jag sett en film i. Salen var liten och helt flat vilket kan resultera i totalt fiasko om man får nåt "fyrtorn" framför sig. Nu klarade vi oss hyfsat undan det och kunde parera undan de längsta - även om B hade lust att raka bort kalufsen på personen framför ;) Vi såg "Salt", en helt ok film, visste ni att tanken var att Tom Cruise skulle ha innehaft huvudrollen som (Edwin A.) Salt egentligen? Det kan inte hjälpas, det är lite coolt med kvinnliga actionhjältar med jävlar-anamma. Men realism var väl inte riktigt ledordet i de största actionscenerna. De 100 minuterna filmen varade gick i alla fall otroligt fort. 3,5 av 5 får den då helt klart i betyg av mig.

Kvällen avslutade vi i soffhörnet med vin, musik och prat. Vi ackompanjerades av världens röjparty i Christiania med tung, hög och riktigt dansvänlig techno och fyverkerier. B bor inte långt därifrån och hade bl.a  första parkett när det var upplopp där i december. Då hade jag liveuppdatering via mobilen med bilder och text *s* Festen höll fortfarande på när B var upp klockan 09 på morgonen. För att orka dansa så länge måste man nog ha annat än mojitos i blodomloppet...

Söndagen blev en riktig slappardag, jag drog mig i den ljuvliga (Tempur)sängen pinsamt länge, flyttade till soffan och drog mig vidare där, B lagade middag åt oss - ett riktigt spicy kok-ihop med fisk, rös curry, lök, ingefära och vitlök serverat med bulgur som var riktigt gott men jag hade mer eller mindre druckit mig mätt innan. För att dra mitt strå till stacken tog jag de där hemska trapporna ner och upp för att köpa vatten, söndagsgodis och en tidning. En film på TV hann vi med innan det var dags för sängen. Mitt plan idag gick 06:55 så det blev tidig revelj! Trots att det kändes som att jag klev upp mitt i natten, det var inte många ute utan de enda jag mötte var ett tidningsbud och en brödleverantör, så blev det stressigt på Kastrup. Men jag hann! Jag slocknade på ett fullsatt flyg mot Oslo och landade på jobbet 10:10. Det är bra marscherat tycker jag.

Hela dagen har känts surrealistisk, det känns som om det gått dagar sedan jag lämnade Köpenhamn och inte alls som om jag vaknade där i morse.

Konklusionen är i alla fall att jag hade en supermysig helg. Men mycket vill ha mer! ;) Och lite mer får jag på onsdag då B kommer hit. En kväll och en natt. Men allt är bättre än ingenting! :)
Vackra Christianshavn

Stabil båt ;)

Christianshavn



Folketinget

Den vackra entrén på B:s jobb

Norden united

Ölen slut? Och fötterna likaså? ;)

Dags att vältra sig i kultur

Lite annorlunda adress

På RizRaz har de god mat, det blev ingen middag där denna gång

Den här skylten gav både mig och B associationer ;)

God mat på "Jensens"


Tivoli

Kväll i Köpenhamn

Den usla biosalen

36 eller 56 år?

Målet med plastikkirurgi måste väl ändå vara en önskan om ungdom och skönhet. Men gång efter annan visar det sig att det inte alltid riktigt går vägen...

Danska 36-åriga modellen och bordellmamman Anni Fønsby






fredag, september 24, 2010

12 timmar kvar...

...en arbetsdag och lite pre-resande sedan sätter jag mig på ett plan mot en riktigt mysig helg i Köpenhamn bestående av närhet, vila, upplevelser och kärlek!♥

torsdag, september 23, 2010

Allt och lite till

Allt jag skulle göra är gjort och mer därtill. Jag har suttit på en stol med benen i duschkabinen och rakat ben och gjort pedikyr, så nu är jag len och fin som en barnrumpa och ben och fötter. Håret är färgat och inpackat. Lägenheten är dammsugen. Tvättkorgen är tömd. Så härligt! Nu ska jag unna mig en stund i soffan innan jag ska krypa ner under täcket, det sista som ska packas måste jag ta i morgon eftersom det är saker jag behöver i morgon bitti.

Jag har precis fastnat i ett TV-program på NRK3 som verkar rätt roande; "Den store reisen" som handlar om ett par norska familjer som ska leva och bo i en främmande kultur, långt hemifrån där det talas ett språk de inte förstår. Vilka enorma kulturkrockar det kommer att bli. En av de norska familjerna består av en mamma som är väldigt pedantisk, en pappa som tycker om att visa sin kärlek genom samtal med sin hustru och en dotter som är lat och helst vill ha skjuts dit hon ska. Den familjen ska resa till  nåt slags urfolk (i Vanuatu) där kvinnorna gnider in golvet i hyddorna med koskit för att hålla det rent, där mannen visar sin kärlek genom att piska kvinnan på ryggen och kvinnorna går långa sträckor varje dag för att hämta vatten. De andra två familjerna är i Mongoliet och Etiopien.

Det vet det tusan om jag hade klarat det där, familjen i Vanutu råkade ut för en lite skrämmande händelse när värdfolket kom med ett önskemål/uppmaning:
- "Man blir vackrare utan tänder i underkäken".
Men norrmännen var inte så heta på att skära ut dem som deras värdar gärna hade hjälpt dem med - I wonder why ;)

Detta kan bli kul! :)

Bra kurs, god mat och helgförberedelser

Jag känner mig fortsatt lite sliten så jag tänkte ta mig en liten tupplur innan jag sätter igång med aftonens projekt; hårfärgning, manikyr, rakning av ben, den sista packningen och förhoppningsvis också en dammsugning av lägenheten.

Middag tror jag knappast att det blir för jag och Kristin tog en "svensk lunch" dvs. varm mat (f.ö. en supersmarrig kyckling szeschuan) på Økernsenteret så sent som 13:30 innan jag satte mig på tunnelbanan mot Nasjonaltheateret och hon satte sig för att invänta sin man för vidare resa mot Ikea. Väl tillbaka på Nesodden tog jag en tur till Flaskebekk för att kolla in om djurbutiken hade nån vattenbehållare till fågelbur och minsann, det hade de. Så nu ska lilla vännen i Köpenhamn få en ny och fräsch vattenautomat lagom till helgen.

Nu -> hänga tvätt och sedan en lur på sängen!

Stolt som en höna!


Googla: vårdregister och ni får träff hos en drös stora och små tidningar och nyhetskanaler idag. Detta är en del av vad min driftiga, politiska kärlek sysslat med på sistone. Ett mycket klokt förslag om du frågar mig, för patientsäkerhet och trygghet i vården - och detta säger jag inte enbart för att jag är partisk - men visst tusan är jag stolt över min politiska kämpe ♥!

En hälsning från NAV Hjelpemiddelssentral


På kurs "med Kurt". Bra och lärorikt, kanske speciellt för mig som är ny på detta med hörsel- och synhjälpmedel. Men nu kaffe:-)

Glad pensjonist


Det där brevet från KLP i går satte igång pensionssparartankar hos mig och jag överväger starkt att boka in ett rådgivningsbesök på Handelsbanken på Grev Wedels plass, som blivit min hemmabank här, för att diskutera inidividuellt pensionssparande även här i Norge. I Sverige sparar jag lite till detta och överväger att dubbla det här i Norge i så fall. Det gäller att tänka framåt också.

Jag vill spara för framtiden men ändå leva nu!

Nu ska jag knata iväg till bussen, jag ska på "kurs med Kurt" inne i byen!

onsdag, september 22, 2010

När den stora segheten seglar in...

Det visade sig att jag tagit ut glädjen lite i förskott för även nattens sömn blev förstörd av spring på toa men nu verkar det vara helt över, för nu är det stiltje - gött! Men oj så trött jag var när klockan närmade sig 16 i eftermiddag, jag rusade förbi till butiken för att handla lite, hem för att sno ihop lite middag och när jag ätit slocknade jag som en klubbad i soffan. Väcktes, förvirrad och trött när B ringde. Jag var tvungen att ge det några minuter för att klarna till och sedan ringa upp. Mig är det inte mycket idé att prata med en sån där gång annars ;)

På jobbet har det gått fint, har haft en handträningspatient som blev så lycklig över framsteg att det föll någon tår, ett hembesök och lite telefonkontakter och pappersjobb. Det känns som att jag fått mycket gjort. kristin har jobbat hårt med de lokala löneförhandlingarna, de har ett litet annat upplägg här för hur de lämnar in sina lönskrav. Man får förvisso en pott här också men man sitter inte med sin närmsta chef i löneförhandlingar utan man lämnar in sina krav via sin tillitsvalgte på arbetsplatsen. Sedan får man ett motbud av ledningen och så rullar det på. I år är potten fördelad på två delar; en kompetensdel och en jämställdhetsdel (man har som avsikt att jämna ut klyftorna mellan mäns och kvinnors löner). Förstnämnda del ska Kristin försöka förhandla lite för min del också, trots att jag är så pass nyanställt och egentligen inte ska få vara med på denna förhandling. Det handla inte om någon stor summa men tanken är att använda sig av varandra(s lön) för att få upp lönen under kommande löneförhandlingar. När vi pratade om detta fick jag en riktig "glimt-i-ögat-fråga" av Kristin: .-"För du är väl kvar här nästa år" ;) Det känns så kul att höra att de trivs lika gott med mig som jag trivs med dem. Smolket i glädjebägaren är att mina fina kollegor där hemma hemma faktiskt tappat 70% arbetskraft och det sliter såklart. Inte för att de någonsin lägger några samvetskval på mig för det, inte alls, snarare tvärtom för de tycker att jag gjort helt rätt - utan det är min känsla. Jag hoppas innerligt att de får/kan ta in nån som avlastar dem snart. Det var tidvis nog så mycket redan medan jag var kvar. Vår kompetens efterfrågas mer och mer och att matcha det trycket med mindre personalstyrka fungerar ju inte.

I morgon ska jag och Kristin till hjelpemiddelsentralen på en kurs; "Eldregruppen - bo og leve i eget hjem" så det blir buss/båt in till Oslo och sedan tunnelbana till Økern istället för turen till jobbet. Också av den anledningen ska jag lägga mig i tid, när man kommit bort från studietid kan det vara ganska slitsamt att bara sitta och lyssna en dag :)

Inne i norska pensionssystemet

I tillägg till alla de olika pensionsbeskeden i Sverige kommer nu ytterligare ett - men det är bara välkommet :)

tisdag, september 21, 2010

Enkelt är bäst ;)

-To tannpirkere var på vei hjem fra fest. Plutselig kom et pinnsvin forbi og da sa den ene tannpirkeren:

- "Jøss, jeg visste ikke at det gikk buss nå!"

Värmeljusmissbruket har inletts...


...sedan några veckor tillbaka. Jag är innerligt glad att jag investerade i 300 st vid senaste Ikea-besöket ;-) De lär ändå inte räcka allt för länge...

Back in business and fit for fight! :)

Två tuffa dagar är förbi, jag mår så mycket bättre nu. Läget har stabiliserats och magen är lugn - och ett eko ;) Det blir till att inleda med mjuk mat ett tag nu, skulle behöva köpa mig lite yoghurt men det får bli i morgon efter jobbet. Efter dessa dagar ser jag ut som ett regelrätt slusk och har ingen ambition att göra nåt åt detta förrän kvällens dusch och morgondagens sminkning.

Det är så oerhört skönt att eländet lagt sig och att känna energin smyga sig på igen. Denna energi tänkte jag faktiskt använda mig av till att avfrosta(läs: avisa) kylen nu. Längst bak har det blivit ett enormt islager, tjockt, stort och ohanterligt och jag tror att detta är vad som gett upphov till det höga ljud kylen gett från sig på sistone. Hur kommer det sig att det blir så här? Detta problem har jag aldrig haft förr...Beror det på att kylskåpsdörren inte stänger sig ordentligt ibland om man inte ger den ett extra tryck? Beror det på att man har sakerna stående för nära väggen? Nu ska det bort i alla fall - och jag hoppas att det resulterar i en tystare och mer harmonisk kyl.

Monster-is-kakan ska bort!

Jag har saknat min lilla blogg, jag har inte haft ork att lägga nån tid på den de senaste dagarna. Men nu är jag tillbaka!

För alla mina spindelälskande vänner..;) Jag har en update...*s* Idag när jag låg och vilade i soffan i godan ro kände jag plötsligt hur det kittlade på armen och jajomensan, där sprang det en spindel. Turligt nog var det ingen sån där lurvig och äcklig sak utan bara en "potatisspindel" (det var det namn vi fick lära oss som barn och jag vet dessvärre inte vad deras faktiska namn är), ni vet de där harmlösa rackarna som ser ut som en kula med enorma, långa och smala ben. Fort var den i alla fall förpassad till de sälla jaktmarkerna.

Nu ska jag frosta av kyl, njuta av varandet, av att må bra och vetskapen om att jag i morgon får åka till jobbet och träffa mina fina kollegor igen! OCH att jag på fredag ska åka till Köpenhamn för en supermysig helg med B!

måndag, september 20, 2010

Oh, what a night...

...and day! Jag vet inte om jag fått i mig nåt dåligt eller om jag fått en bacill som satt sig i magen. Hela dagen har ägnats åt frossa, magkramper som gett mig träningsvärk, spring på "do", vätskeintag; vatten, cola och mjölk - och vila. Jag är fortsatt risig och trött och tänkte lägga mig i soffan och se film. Jag har påbörjat en som heter "Fragments" men har fått ta så många pauser att jag inte ens hunnit halvvägs genom filmen på hela dagen. Jag hoppas att detta ger sig snart för det är verkligen ingen höjdare!

Nog om detta nu!

Annars har jag surfat nyheter på nätet och nyfiket försökt få svar på vad som kommer att ske med Sverige efter gårdagens valresultat. Inga direkta svar ännu och det lär nog dröja ännu ett tag innan de kommer. Kan det gå att "mota Olle i grind" vid det här laget?

söndag, september 19, 2010

SD är inte mitt Sverige!

Det värsta som kunde ske skedde...

SD har intagit en vågmästarroll. In kröp en bakåtsträvande parasit som inte på något sätt värnar som en human invandrings-, familje, jämställdhets- och HBT-politik!!

(Re-post nedan)

TORSDAG, MARS 18, 2010

Skämmande och skrämmande läsning

Detta är ingen "politikblogg" men under flygturerna i går hann jag läsa lite. Utöver att jag bläddrade igenom senaste Amelia och pinsamt nog hamnade på en artikel som hette "Hur ser du ut egentligen?" med ordenligt intima bilder (både foto och tecknade) precis när en flygvärdinna skulle servera min stolsgranne (undrar just vad hon trodde att jag läste *s*) så läste jag även en debattartikel om Sverigedemokraterna (SD). Jag har aldrig satt mig in i deras åsikter utan har tyckt att deras fokus på främlingsfientlighet har räckt för att jag ska bilda mig min uppfattning. Jag vet också att denna åsikt tilltalar en del där ute som tycker att saker och ting känns orättvisa. Att läsa mer om deras åsikter och övertygelser gav mig skrämselhicka, de vill sända oss ordenligt tillbaka i tiden och skapa misstänksamhet, hat och rucka på jämlikheten.

Några exempel är:
  • SD kräver som enda parti att abort efter graviditetsvecka 12 ska förbjudas. IDag har kvinnor i Sverige rätt att göra abort fram till utgången av 18:e veckan och samtliga partier i riksdagen står bakom den lagen.
  • SD bedriver en hetspolitik mot homosexuella. I partiordandet SD-Kuriren har partisekreterare Björn Söder hävdat att en "normalisering" av hbt-personer kommer att leda till att vi börjar acceptera tidelag och pedofili.
  • SD motsätter sig i linje med detta homosexuellas möjlighet att gifta sig och att adoptera barn.
  • I Radio SD som kan laddas ner är ett återkommande tema att "könsrollerna är något nedärvt från födseln"
  • SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Per Björklund har vid flera tillfällen hävdat att det framtida behovet av arbetskraft inte ska lösas genom invandring utan genom att svenska kvinnor föder fler barn.
  • Riksdagskandidaten Margareta Sandstedt, en av SD:s talespersoner i familjefrågor, anklagar på sin hemsida feminister för att ha åstadkommit "den mest omfattande slakten på varaktiga och sunda relationer". Hon tillägger: "Ändå får jämlikhetsivrarna inte nog av sin själsliga massaker. De är berusade av blod".
  • SD är inte bara ett antifeministiskt parti, SD är också Sveriges i särklass mest mansdominerade parti. I det verkställande utskottet finns ingen kvinna och har aldrig funnits någon kvinna. I Landskrona och Karlskrona, de två kommuner där SD har flest kommunala mandat, har partiet sammantaget 20 kommunfullmäktigeledamöter, 19 av dessa är män.
Källa: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article6791957.ab

En helg med kollegorna

Nu är Annika och Annica på väg hem. Vi har haft en toppenhelg och det känns nästan surrealistiskt att tänka på allt vi hunnit göra. Vi har ränt runt en massa men ändå hunnit slappna av och ta det med ro också. Och vilken fantastisk tur med vädret vi haft, solen har strålat och vi har bjudits på härligt höstväder.

Jag är superimponerad över hur lätt och snabbt de klarade att ta sig med flygtåget från Gardemoen -> Nationaltheatret och vidare promenad till -> Aker brygge för att ta båten till -> Nesodden och sedan bussen vidare till mitt jobb. Det hade dessutom en helt suverän flax med timing av alla färdmedel, har man otur kan det ju bli en del väntande.

Jag visade dem lite av min arbetsplats, de hann träffa en del av mina arbetskompisar och spana in vårt hjälpmedelsförråd och datasystemet innan vi vid 15-tiden begav oss iväg. Vi tog en biltur till Vinterbro för att de skulle få se lite mer av Nesodden och en chans att handla lite, det blev inte så mycket av det sistnämnda men det var en trevlig tur likväl. Det var i alla fall väldigt roande att se och höra Annicas reaktion på kurvorna och backarna ;) Rena rama underhållningen! *s* Mina gäster hade lust att åka ut nånstans och äta så när vi kom tillbaka till lägenheten bokade vi bord på Signalen nere på bryggen. Vi hann med en kort pust, en drink och lite vin/öl + lite uppfräschning innan vi satte oss på bussen ner.

Inväntar bussen ner till Signalen

Nere på bryggen

Annica och jag på Signalen

Salt & peppar

Där nere var det lite kaotiskt och vi fick vänta säkert en timme innan vi fick vår mat, men oj vad god den var bär den kom. Alla tre körde vi på deras fisksoppa som jag tyckte var suverän, lite spicy och god och med ett härligt bröd till.
Fisksoppa

Vi åkte tillbaka efter maten för de två resenärerna som varit i farten sedan 04:30 var rätt sluta. Vi satt och pratade en stund innan det var dags att bädda gästsängen och göra kväll. Uppe var vi klockan 09 på lördagen och efter dusch och frukost åkte vi in mot Oslo, vi hade beslutat oss för att inleda med en tur till Vigelandsparken som är världens största skulpturpark med sina 212 skulpturer. Här vandrade vi omkring en stund, njöt av de vackra omgivningarna, fotograferade och fnissade lite åt alla snoppar, det var vi inte ensamma om - och skulpturerna fick sig en del rumpklappningar av besökarna *s*

På båten på väg in mot en dag i Oslo

Inväntar trikken mot Vigelandsparken









Mycket fotande och poserande blev det :)


Vacker utsikt över parken

En arg liten rackare ;)

Därifrån drog vi vidare mot Karl Johan för att kolla folkliv och ev. få göra lite shopping. Det var en jäkla massa folk ute, delvis beroende på att det var Oslo bokfestival. Så mycket shopping blev det inte, lite skor och kläder för Annica och Annika, jag köpte ett par skor till mig och ett par gummistövlar som K beställt. När vi vandrat runt ett tag stannade vi till på O'Learys för en vätskepaus bestående av norsk öl - såklart ;) Där hamnade vi bredvid en gullig och pratsam 86-årig man som bl.a. berättade om sin ungdom som soldat i Sverige. Innan vi lämnade Karl Johan tog vi en promenad upp till slottet för att "hälsa på kungligheterna" men inte blev vi inbjudna ;) Vid detta lag hade våra magar börjat kurra ordentligt så vi tog apostlahästarna ner till Aker brygge för att äta på Eataly där jag var förra helgen. Den maten satt fint, kan jag tala om! Innan vi begav oss hemöver tog vi ett barstopp på Åpenbar, för min del blev det en mojito och en long island ice tea och för Annica och Annika en mojito och en irish coffee.

På O'Learys, Annica och Annika i samtal med den trevliga mannen vi fick som bordsgranne

Slottet

Utsikten ner mot Karl Johan, sedd från slottet




Middag på Eataly
Parmapizzan - såå god men den slår inte Tallkottens Tricolore ;)

Annika (+Annika och jag) avnjöt några drinkar på Åpenbar

Mina nya skor

Kvällen avslutade vi i soffan men prat, skratt och några drinkar till. Annica drog sig mot sängen före 00 medan jag och Annika fastnade i prat till 04:30(!) :) Konstigt nog har jag faktiskt inte varit speciellt seg trots att jag klev upp klockan 10. Jag hoppas att det går bra för brudarna också som har ett litet projekt innan de är hemma. Jag har ägnat dagen åt att dammsuga, tre kvinns i en två blir lite dammigt :) En del tvättande har det blivit också men nu är tvättkorgen tom. Så nu inväntar jag den spännande valvakan, det är vad som ligger på agendan i kväll.

Helgen har varit supertrevlig och jag vill sända ett tack till Annica och Annika för deras besök, för vinet de hade med och en hälsning till alla de från jobbet som sänt hälsningar och kramar! Jag hoppas ni haft det trevligt och det lät ju så. Hoppas att ni inte är helt knäckta när ni kommit er hem :)