torsdag, december 17, 2009

Knäck

Jag hade inga planer på att koka någon knäck i år men jag tror att jag ska ta och göra ett ryck i helgen men inte de klassiska i former utan denna variant:

Knäckbitar i mikron
40 st

1 st bakplåtspapper
1 msk neutral olja
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl sötmandel, hackad



Här har vi använt mikrovågsugn för att förkorta tiden men det går lika bra att koka knäcken på spisen. Använd en hushållstermometer för att få exakt temperatur. I mikron är det viktigt att använda en ganska stor ugnssäker form med hög kant (ca 2 liter) så att det intekokar över. Har mikrovågsugnen lägre effekt än 750 W kan du behöva köra något längre tid.
1. Blanda sirap, grädde och socker i en ugnssäker form med hög kant. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja det.
2. Kör på 750 W 11-12 minuter. Passa noga om smeten vill koka över, öppna luckan omedelbart och sänk effekten. Smeten ska vara mellanbrun och temperaturen bör vara 125°. Kokar du i gryta på spisen bör temperaturen gå upp till 130°.
3. Blanda i mandeln och häll genast upp smeten på det oljade papperet. Låt kallna och bryt i bitar med hjälp av papperet.

2 kommentarer:

Ida sa...

oo det ser underbart gott ut!=)
om du inte ser mitt svar på din fråga på bloggen så håller vi på att flytta in i min Pappas hus lite tillfälligt för att få ordning och slippa två ställen. Hoppas på att snart få flytta till min Farmor och Farfars hus i byn!=)
Ha de gott Kram.Ida

missj sa...

Det förstår jag, det blir lite lättare att fixa med allt då. Med andra ord blir ni nästan-grannar med Pernilla då :)

Kramar tillbaka! :D