söndag, mars 14, 2010

Drömmar om fisksoppa

Fisksoppa är helt klart en av mina favoriträtter och den kan vara utformad på många sätt, såväl klar och gräddig, med eller utan skaldjur, med eller utan saffran. Men just nu sitter jag och drömmer och en mustig bouillabaisse...


...eller kanske Skärets fisksoppa...

Portioner: 4

400 g fiskfilé t ex havskatt, lax eller pigghaj
4 havskräftor (kan uteslutas)
20 blåmusslor (skalade på burk går utmärkt)
20 skalade räkor

SOPPAN:
1 fänkål
1 morot
1 gul lök
1 purjolök
½ stjälk selleri
2 tomater
2 vitlöksklyftor
½ flaska vitt vin (375 ml)
½ dl tomatpuré
1 g saffran (2 pkt)
1 msk smör
1 l fiskbuljong (tärning + vatten)
1 tsk hackade färska eller 1 krm torkade timjan
2 lagerblad

AIOLI:
2-3 vitlöksklyftor
1 ägg
2 krm salt
2 dl rapsolja eller majsolja
½ krm kajennpeppar

SERVERING:
1 dl riven lagrad svensk ost
rostat vitlöksbröd

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Gör så här
Skala och tärna alla grönsaker fint. Fräs dem i lite smör några minuter, de ska bara bli mjuka och inte få någon färg. Rör ner tomatpuré och saffran.
Häll i vinet och koka ihop vätskan tills hälften återstår. Blanda sedan vätskan med fiskbuljongen i en rejäl gryta. Tillsätt timjan och lagerblad.
Låt soppan koka försiktigt i ca 20 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Gör aiolin under tiden. Skala vitlöksklyftorna. Kör vitlök, ägg och salt ca 15 sekunder i matberedare. Späd med oljan under mixning. Smaksätt med citronsaft och kajennpeppar.

Dela fiskfiléerna i bitar. Lägg i fisk- och skaldjursbitarna när 5 minuter återstår av soppans koktid.

Servera med riven ost, aioli samt rostat vitlöksbröd.

...eller...

Fisk- och skaldjursgryta

Portioner: 4

MUSSELKOK:
1 kg blåmusslor
1 dl olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl vatten

GRYTA:
600-800 g lax, torsk eller liknande
100 g skalade räkor
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit rotselleri
1 liten purjolök
1 liten fänkål
1 liter hönsbuljong
½ g saffran (1 paket)
1 msk tomatpuré
2 stjärnanis, lätt stötta
3 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
medelhavssalt och nymalen vitpeppar
plockade örter

Gör så här:

Börja med att skruba musslorna med en stålullsboll så att all sand försvinner.

Hetta upp en kastrull, skala och hacka löken under tiden.

Häll i olivoljan, löken och den pressade vitlöken. Slå i musslorna, vin och vatten. Lägg på lock och låt det hela koka i cirka 3 minuter, eller tills alla musslor öppnat sig.

Ta upp musslorna med hålslev och förvara dem i en bunke med plastfilm över. Spara spadet.

Skala, tvätta och skär alla grönsaker till grytan i bitar, koka upp hönsbuljongen tillsammans med lite av musselbuljongen.

När det kokat 3-4 minuter, tillsätt saffran, tomatpuré, stjärnanis, vinäger och olivolja. Skumma om det behövs.

Tillsätt grönsakerna, rotfrukterna först eftersom de är hårdast. Koka några minuter, skumma om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med 1 dl musselbuljong.

VID SERVERING:
Koka upp soppan och tillsätt fisk och skaldjur när den första bubblan syns. Dra av från spisen, lägg på ett lock och låt stå några minuter. Strö över lite plockade örter.

Den musselbuljong som eventuellt blir över kan med fördel sparas (frysas) och användas till exempelvis fisk- och skaldjurssoppa.

...eller....

Snabba fisksoppan


Portioner: 4

150 g morötter
1 st fänkål, liten
0,5 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
150 g lax, skinn- och benfri
250 g torskfilé
250 g räkor, med skal
2 st kelda fisksoppa, i förpackning à 5 dl
0,5 g saffran
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
Tillbehör:

färsk timjan, bröd och vitt vin

Tillagning
Med hjälp av färdig fisksoppa blir fredagens middag klar inom en kvart. Både torsk, lax och räkor blandas ner tillsammans med grönsaker. Saffran ger den en extra god smakbrytning. I kaloriberäkningen ingår även ett glas vitt vin.
1. Skala moroten och skär den i strimlor. Ansa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Skär laxen och torskfilén i cm-stora bitar och skala räkorna.
2. Koka upp fisksoppan och tillsätt saffran och vitlök. Rör ner morötter och fänkål. Låt sjuda ca 5 min. Tillsätt fisk och purjolök. Låt soppan sjuda 2-3 min. Lägg i räkor, salta och peppra.
3. Strö över färsk timjan och servera med bröd.


Jag måste helt enkelt slå till och laga en fisksoppa här framöver!

Inga kommentarer: