torsdag, juni 10, 2010

Jag känner mig själv!

Idag har jag varit på min första tur in till Oslo city sedan jag kom hit, vi har nämligen varit på den där kursen jag skrev om i går. Det var inte direkt några uppenbarelser som kom fram men det är bra att veta hur andra tänker och resonerar kring detta med kognitiva bedömningar inför ev. elrullstolsutprovningar. En skillnad mellan Sverige och Norge är att i Sverige går elrullstolarna 15 km/h och här går de bara bara 10 km/h och med den hastigheten räknas man som "gångare". Dessutom är det oerhört svårt att ta tillbaka ett s.k vedtak om patienten fått en elrullstol utprovad och det krävs i princip en anmälan till kommunen av polis, borettslag eller andra som uppmärksammar problem för att kunna frånta någon ett hjälpmedel, så det är lite av en procedur. Detta i kombination med att utprovningarna ofta är korta i form av en visning och provkörning då en leverantör kommer ut gör hela bedömningen svår när det kommer till brukare där det kanske föreligger tveksamheter kring kognitionen. I övrigt tycks vi ha väldigt lika funderingar kring detta dilemma.

Här har vi tillbringat dagen

Økern där hjelpemiddelsentralen ligger

När vi var klara drog mitt sällskap hemåt medan jag tog en tur på stan och lyckades utan större problem göra av med 1000 NOK på småkrafs, om än nödvändigt sådant. Nu har jag några större glas för vatten, champagneglas, en skyddande duk till bordet, en Twinner till dammsugaren, påsstängare, en konservöppnare, en kaffeburk och ett kaffemått, plastburkar för matförvaring, smörknivar, CD-R-skivor, ett måttband, lite serveringsskålar och uppläggningsfat. Great! Pö om pö får jag saker och ting på plats!

B kom till Norge idag och vi hade mer eller mindre bestämt att vi skulle ses en sväng innan vi drog åt varsitt håll och så blev det också, vi hann med en liten prat på en pub i dryga timmen.

Väl inne i byen blev jag verkligen varse om hur rätt det är med Nesodden för mig, jag är nog en "lantlolla" in i själen ;). Folk, folk, folk, trånga spårvagnar, tragiska människoöden med tiggare, narkomaner och alkoholister som virrar runt på gatorna. Det är mycket trevligt att åka in till Oslo och hälsa på men jag drog en lättnadens suck när jag satt mig på Nesoddbåten och var på väg mot denna lilla idyll :) Så, det var med andra ord precis som jag misstänkte...detta ställe är min lilla plats här och stan är en mysig/bra/kul plats att besöka emellanåt. Hade jag sökt och fått jobbet på NAV på Økern som kom ut i ungefär samma veva som jobbet jag har idag och bosatt mig där så hade hemlängtan kommit som ett brev på posten. Här ute känner jag harmoni och har ändå allt så nära. Perfect match!

Oslo stad

Nesoddbåten

När jag kom hem hade jag fått PIN-koden till mitt nya nummer också så nu är jag "up and running". Nu efterlyser jag bara mitt skattekort och personnummer också, komsi...komsi!

Mitt mål var att ta en repa med dammsugaren i kväll men nu känner jag mig helt urlakad och saknar totalt motivation, egentligen är det varken skräpigt eller dammigt här (vad jag kan se) men det hade varit skönt att ha det gjort likaväl...men...jag tar det i morrn och nöjer mig med att diska upp de nya köksattiraljerna jag köpt ;) På tal om i morgon, då är det fredag och en helg står för dörren. B kommer hit efter jobbet och vi har planerat att grilla både fredag och lördag, ta det lugnt, inhämta energi, montera min klädställningen till "kotten" (förrådet), promenera och bara ha det gott.

Nu ska jag unna mig att ta det lite piano :)

Inga kommentarer: