måndag, september 27, 2010

Usel biograf och raveparty

Inte för att den rubriken sammanfattar min helg i Köpenhamn, inte på något sätt men det är lite av ett utdrag.

När jag anlände till Kastrup i fredags fick jag en sån överraskning när B var där för att möta mig, jag måste ha missuppfattat för jag trodde att jag skulle bli mött på Christianshavns tunnelbanestation. Med andra ord en supermysig överraskning. Vi funderade lite på om vi skulle rusa upp med min väska i lägenheten men den idén skippade vi eftersom jag bara hade en weekendväska. Istället gick vi vidare till en bar där vi delade en flaska vin, sittande ute i sensommarvärmen (15-16 plusgrader) som Köpenhamn bjudit på i helgen. Solen har lyst med sin frånvaro men värmen har varit där. Där satt vi och pratade en stund innan vi flyttade oss vidare till ett annat ställe för en mojito. Den var spiken i kistan för både mig och B, jag kände att den där barstolen började kännas svajig ;) Vi hade båda haft en intensiv dag så vi gav upp och knatade hem och uppför de där 100- trappstegen upp, jag blir alltid lika överraskad över att det återstår 3-4 trappor när jag känner att jag hade kunnat stanna *s*

Lördagsförmiddagen gick i lugnets tecken, vi hade bestämt oss för en dag på stan men polimasade på i makligt tempo och åt en stadig frunch innan vi begav oss ut, den gråmulna himlen lockade inte direkt till nåt fotograferande men några bilder blev det i alla fall. Vi spatserade runt i Köpenhamn - utan att besöka en enda butik (på hela helgen faktiskt), jag fick en liten tur ut på B:s nya kontor (de har bytt lokaler) som verkligen låg toppfint - men det förtjänar mitt lilla geni ;) Därifrån vandrade vi vidare och "snubblade över" reklam för en David Lynch-utställning som drog igång på söndagen. Jag ääälskar David Lynch och hans surrealistiska sinne. Och idag sände B mig ett mail om att han ska hit till Oslo den 18 oktober för promota sin stiftelse och ska då även samtala om film och filmkonst med publikum innan de ska visa hans nya film "Inland Empire"Cinemateket. Kanske det blir ett biljettköp för mig till denna händelse. Det låter ju hur coolt som helst! 


Nån Lynch-utställning blev det av förklarliga skäl inte men vi vandrade vidare till Nationalmuseet där vi gick in för att se på "Sharja - kunst fra emiraterne" om arabisk kultur. Som var riktigt intressant, stort fokus låg på skriftspråket och hur enormt invecklat och noggrant det är. Allt från pennor, papper och bläck till hur pennan förs och hur långa de olika strecken är. Gratis inträde var det också - sånt gillas. Konst och kultur ska vara tillgängligt för alla! :)

När vi var klar där började det vara dags för middag och vi var båda sugna på en köttbit och hamnade på Jensens Bøfhus - god mat till rimligt pris. Dessutom hittade vi en mysig (om än lite surrig) restaurang, inte samma som vi ätit på tidigare, och fick ett superbord vid ett fönster.

Nästa infall stod B för - nämligen bio. Den hittills sämsta biografsalong (på Palads) jag sett en film i. Salen var liten och helt flat vilket kan resultera i totalt fiasko om man får nåt "fyrtorn" framför sig. Nu klarade vi oss hyfsat undan det och kunde parera undan de längsta - även om B hade lust att raka bort kalufsen på personen framför ;) Vi såg "Salt", en helt ok film, visste ni att tanken var att Tom Cruise skulle ha innehaft huvudrollen som (Edwin A.) Salt egentligen? Det kan inte hjälpas, det är lite coolt med kvinnliga actionhjältar med jävlar-anamma. Men realism var väl inte riktigt ledordet i de största actionscenerna. De 100 minuterna filmen varade gick i alla fall otroligt fort. 3,5 av 5 får den då helt klart i betyg av mig.

Kvällen avslutade vi i soffhörnet med vin, musik och prat. Vi ackompanjerades av världens röjparty i Christiania med tung, hög och riktigt dansvänlig techno och fyverkerier. B bor inte långt därifrån och hade bl.a  första parkett när det var upplopp där i december. Då hade jag liveuppdatering via mobilen med bilder och text *s* Festen höll fortfarande på när B var upp klockan 09 på morgonen. För att orka dansa så länge måste man nog ha annat än mojitos i blodomloppet...

Söndagen blev en riktig slappardag, jag drog mig i den ljuvliga (Tempur)sängen pinsamt länge, flyttade till soffan och drog mig vidare där, B lagade middag åt oss - ett riktigt spicy kok-ihop med fisk, rös curry, lök, ingefära och vitlök serverat med bulgur som var riktigt gott men jag hade mer eller mindre druckit mig mätt innan. För att dra mitt strå till stacken tog jag de där hemska trapporna ner och upp för att köpa vatten, söndagsgodis och en tidning. En film på TV hann vi med innan det var dags för sängen. Mitt plan idag gick 06:55 så det blev tidig revelj! Trots att det kändes som att jag klev upp mitt i natten, det var inte många ute utan de enda jag mötte var ett tidningsbud och en brödleverantör, så blev det stressigt på Kastrup. Men jag hann! Jag slocknade på ett fullsatt flyg mot Oslo och landade på jobbet 10:10. Det är bra marscherat tycker jag.

Hela dagen har känts surrealistisk, det känns som om det gått dagar sedan jag lämnade Köpenhamn och inte alls som om jag vaknade där i morse.

Konklusionen är i alla fall att jag hade en supermysig helg. Men mycket vill ha mer! ;) Och lite mer får jag på onsdag då B kommer hit. En kväll och en natt. Men allt är bättre än ingenting! :)
Vackra Christianshavn

Stabil båt ;)

Christianshavn



Folketinget

Den vackra entrén på B:s jobb

Norden united

Ölen slut? Och fötterna likaså? ;)

Dags att vältra sig i kultur

Lite annorlunda adress

På RizRaz har de god mat, det blev ingen middag där denna gång

Den här skylten gav både mig och B associationer ;)

God mat på "Jensens"


Tivoli

Kväll i Köpenhamn

Den usla biosalen

Inga kommentarer: