onsdag, september 14, 2011

Well, well...

Handelsbanken var inget problem, beställning av nytt VISA-kort och ny inloggning på nettbanken är ordnat. Talkmore däremot är kinkigare, efter att ha försökt få igenom en beställning men misslyckats och därefter kört diverse telefonsamtal mellan kreditbolag och Talkmore så visar det sig att de antagligen önskar en ligningsattest (alltså en uppgift om inkomst) och inte bara ett kvitto på att man saknar betalningsanmärkningar. Enligt kreditbolaget får de in uppgifter för 2010 ca. den 15 oktober och dessa uppgifter matas in under fem dagar eftersom det handlar om inkomstuppgifter på ca. 3 miljoner människor. Så jag måste med andra ord vänta och se om jag får igenom kreditsjekken hos Talkmore efter den 20 oktober. Jag måste få en lösning på detta, deras SMS-abonnemang är det som är klockrent för mig. Jag SKA ha det tillbaka - och i mitt namn.

Jag landade här i Oslo för ca. 2,5 timme sedan och nu har jag satt igång förberedelserna inför surströmmingsmiddag medan Elin gått an med städning här. Jag slås så ofta av hur mycket det är jag vill att hon ska få smaka av våra godsaker hemifrån; allt mellan Bullens pilsnerkorv (som jag nu har en burk av hemma) till Kalix löjrom, murklor (även detta har jag hemma) och sjaunjagravat reninnanlår, rökt renhjärta och torkat renkött från Svantes Vilt & bär (i Harads - känner mig lite lokalpatriot här - men de är GUDOMLIGA!). Oj vad vi har mycket att introducera varandra i. Själv ska jag bl.a. få smaka rakfisk, fårikål och bacalao.
Bacalao 
Fårikål
Rakfisk
Kalix löjrom
Sjaunjagravat reninnanlår
Rökt renhjärta
Torkat renkött


2 kommentarer:

Camilla sa...

Hello brudar!! Vad är Bacalao?? Ser spännade ut! Har en förmåga att sätta grädde och cf i allt jag lagar, men det här ser inte ut att ha det. :)

missj sa...

Hej Camilla, här har du ett recept (om nåt verkar krångligt så tjoa bara till :))

Det fine med denne oppskriften er at denne retten inneholder lite calorier og fett, men en god porsjon proteiner, så dette kan ansees som ganske så sunn mat.

Det kreves at du planlegger denne retten i minst to dager før den skal serveres da klippfisken må stå i vann.

Oppskriften er egner for 4 personer..

Ingredienser:

300 g klippfisk
500 g poteter, rensket og kuttet i tynne skiver
2 stk hvitløk fedd, knust og finkuttet
2 stk rød løk, kuttet i tynne ringer
2 stk chili, rensket for frø og finkuttet
1 stk gul paprika, kuttet i små strimler
4 tomater, skrellet og skåret i små terninger
1,5 ss tomatpure
10 Oliven, sort
litt olivenolje

Slik gjør du:

1. La klippfisken stå i vann i ca 2 døgn. På den tiden må du skifte vann ca 4 ganger. Rens fisken for skinn og ben og del opp fisken i 4 like stykker.
2. Hell litt olje i bunnen av en stor kasserolle. Legg tomatpure og løk i bunnen for så og legge resten av ingrediensene lagvis i kasserollen.
3. Legg kasserollen med lokk midt i forvarmet ovn på 150 grader. La stå i ca 3 timer.

Husk: Fordel oliven godt i lagene, så smaken blir fordelt.

Gjør du dette, vil du ende opp med et utmerket bacalao måltid, som sent vil glemmes!