lördag, februari 14, 2009

Baklängesmatlagning

Jag tycker ju om att laga mat utan recept och experimentera i köket. I dag har jag grunnat lite på vad jag skulle hitta på med kycklingfilé som utgångsråvara, hade även färska lök, vitlök, grädde och champinjoner i åtanke. Har inlett matlagningen och satte mig i alla fall och kikade runt på nätet efter inspiration och landade på ett recept som nästan precis beskriver det jag håller på att sno ihop i köket nu. Jag hade dock i ris i åtanke men kom på andra tankar när jag läste receptet. Lite kul var det. Receptet nedan:

Pennepasta med kycklingfile, svamp och grädde

Recept på lyxig penne pasta med kycklingfile, svamp, grädde och lök. Penne pasta med kycklingfilé, svamp och grädde är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa om vin till detta pastarecept så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
  • 200 gram penne, följ anvisningar på paket
  • 200 g kycklingfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche (du kan också blanda)
  • 2 tsk soja
  • 6 msk vin, rött eller 2 msk vinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 40 g parmesanost
  • Ev. en skvätt mjölk
  1. Sätt på vatten till pastan och börja koka den.
  2. Skär under tiden filén i strimlor. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  3. Bryn kycklingfilén i olivolja i en panna.
  4. Tillsätt svamp och lök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  5. Rör ner vin eller vinäger, grädde, soja i pannan och låt puttra.
  6. Smaka av såsen med salt, nymalen svartpeppar och tillsätt basilika eller persilja.
  7. När pastan har kokt klart och är al dente (har tuggmotstånd men är kokt) så blanda ner pastan i såsen (eller såsen i pastakastrullen).
  8. Med några matskedar mjölk eller grädde spär du pastasåsen om du vill ha en tunnare pastasås.
  9. Servera med riven parmesan.

Inga kommentarer: