Det hade inte jag tills för en vecka sedan och när jag hörde berättelsen om Thyra Frank och hennes äldreboende utanför Köpenhamn blev jag alldeles lycklig, in i själen!
Enligt vad jag fått berättat för mig är sjuksköterskan Thyra Frank en eldsjäl som brinner för värdighet, humanism och livskvalitet för äldre - men hon har inte fått göra det utan motvind. För 11 år sedan fick Thyra besked om att hemmet måste avvecklas, det var för gammalt och omodernt. Lotte är ett kommunalt äldreboende som inte har varken mer eller mindre ekonomiska resurser än andra äldreboenden i Danmark.
Lotte är ett annorlunda ställe, där bor 23 personer (såväl dementa som fysiskt krassliga) i en patriciervilla i tre våningar från slutet av 1800-talet. Hiss monterades in så sent som för 7 år sedan, innan dess bar personalen de gamla uppför trapporna. På Lotte lever de äldre som om de bodde hemma. I omgivningarna finns en rejält tilltagen trädgård som används flitigt sommartid. För en stund i solen eller för grillaftnar. För 22 år sedan blev Thyra föreståndare för äldreboendet och inledde med att fråga sina anställda om de själva skulle vilja leva på Lotte som gamla, när svaret på den frågan blev nej bad hon sin personal gå hem och skriva ner hur de själva skulle vilja det på ett äldreboende. Efter de idéerna påbörjades förändringsarbetet och även renoverades invändigt för att gå från institutionskänsla till hemmiljö. Även personalens uniformer brändes under festliga förhållanden i trädgården. Personalrummet stängdes och kvar finns bara ett litet kontor där de låsta medicinskåpen förvaras. På Lotte deltar personalen i allt och umgås med de gamla, anhöriga få besöka närhelst de vill. De som bor på Lotte får måla sina rum och inreda precis hur de vill. De får även ta med sina husdjur om de har ett sådant.
Thyra har också ambitionen att blöjor ska väck, i möjligaste mån ska de boende använda toaletten. Att få gå på toaletten betraktads som en mänsklig rättighet. Utöver det värdiga i att få använda toaletten istället för blöjor är det även en ekonomisk vinst i detta som Lotte tar tillvara på; toapapper kostar bara 15 öre medan en blöja kostar 15 kr. Alltså kunde man använda 14:85 till något annat. Några sömnmedel används heller inte på Lotte utan Thyra tror mer på musik och portvin :) Föreståndaren menar att de gamla ska " Dricka, röka, älska...om det så tar livet av dem!" Ett glas vin istället för sömnmedel är ju både bättre och godare! Vin till maten är en frihet vid alla måltider. Haklappar vid måltiderna är bannlysta och istället är det servetter som gäller. På Lotte får alla mycket närhet och respekt.
Vardagen på Lotte bryts av utflykter och resor. Vårdhemmet har en egen liten buss som man kör i väg med för att ta sig en titt på olika sevärdheter. Och varje år görs en längre resa. Och varje år görs en längre resa. Den första gjordes 1989. Då talade de in på telefonsvararen att de stängt Lotte, åkt på semester och att skulle komma tillbaka om en vecka. Boende och personal har varit i Paris, i London, i Tyskland, på Gran Canaria, i Turkiet, i Västindien. De boende sätter av 500 kronor i månaden från den egna pensionen till den gemensamma reskassan. Resten av kostnaderna står vårdhemmet för. Inga vikarier och få sjukdagar och är sådant som ger sparade pengar på Lotte. Personalen, som ju arbetar dygnet runt på resorna, får ta med sig familjen gratis. Det är lönen. En del har reagerat på att Thyra tar sina vårdtagare på resor och menar att detta är något de kan dö av, Thyra menar dock att det är bättre att få dö aktiv och lycklig än sittande, ensam i en stol på en institution fylld av korridorer och opersonliga lokaler.
Totalt arbetar 27 personer (alla jobbar inte på heltid) på Lotte. Thyra Frank talar gärna länge och väl om sin personal. Hon säger att den är guld värd, att de är hennes pärlor. Och att de är "hearthuntade". De ska ha utbildning men också ha stor förståelse för andra. De ska kunna hålla av, hålla om och hålla ut. På Lotte är sjukfrånvaron i dagsläget unika 1% (tidigare låg den på 15%) så på Lotte trivs inte bara de äldre, utan även personalen.
För en besökare kan Lotte te sig som ett svårjobbat hus med flera våningar, och trånga korridorer. Förslitningsskador är ju vanliga inom vården. På detta svarar Thyra: "Jovisst kan man bli utsliten av tunga lyft. Men vi har arbetsmiljöanpassade sängar i alla rum, och all den tekniska hjälp man kan få. Vi har aldrig haft en arbetsskada. Det som verkligen sliter ut vårdpersonalen är om man går hem från sitt arbete och varje dag känner att man är otillfredställd. Det är utslitande att komma i konflikt med sin etik och moral, och att veta att man varit tvungen att vända ryggen åt alla händer som sträcks efter en."
Till Lotte köar såväl personer som vill bo där som människor som vill arbeta där. För på Lotte finns kvalitet, värdighet, närhet, omtanke och värme.
Utöver det jag redan beskrivit är detta vad de boende (och personalen)på Lotte kan glädjas åt:
- personalen äter "pedagogiska middagar" med de äldre. Det skapar lugn och man ser att de gamla äter och dricker som de behöver, ingen "svälter" och ingen får för lite vätska.
- ändrade arbetstider, en börjar 06:30, nästa 07:00, 08:00, 09:00 och 10:00. När den första går hem 15:00 börjar kvällspersoneln, 2 personer, så då är man som mest personal och hinner gå ut etc. Klockan 18.00 kommer en kvällspersonal som arbetar till kl. 23:00 eller så länge hon behövs. Klockan 23:00 kommer nattpersonalen, 1 person - för på natten ska man sova!
- mattider: frukost mellan 08:00-11:00, lunch 13:00, eftermiddagskaffe 15:00. Kvällsmaten serveras kl 18:00 och kvällskaffet kl. 21:00.
- ingen behöver med andra ord lägga sig före 21:30
- tack vare den låga sjukfrånvaron sparar man årligen 500 000 som används till resor, fest och cigaretter.
- personalen kan med bara någon dags varsel ta ut semester för att resa på ex. en billig restresa
- 1 gång i veckan kommer en läkare till Lotte som är ill hjälp för personalen, 1 gång i månaden kommer en psykogeriatriker för att se om det är demens som håller på att utvecklas eller en depression.
- ingen av de äldre åker till sjukhus, tandläkare eller dylikt utan att ha någon personal med sig.
- ingen ligger ensam när man närmar sig att dö utan det finns alltid någon där som sitter hos dem och håller dem i handen.
- inga datorer är tillåtna på Lotte. Det som måste skrivas görs utanför Lotte av en halvtidsanställd sjuksköterska. även all ekonomi sköts av en revisor som har ca. 8 timmar i veckan. Tack vare att man kan styra sin ekonomi själv kan Plejehemmet Lotte köpa dessa tjänster som enligt Thyra blir billigare och spar mycket tid. Det man sparar på ett ställe kan användas på annat. Personalen är anställd för att vårda - inte vara kontorsdamer.
- personalen är den viktigaste resursen och ska ha så mycket uppskattning som möjligt. De blir alltid uppvaktade vid födelsedagar och de får även välja vad som ätas den dagen. Är barnen sjuka får de ta med dem till Lotte. Stor flexibiltet för personalen när de behöver ta ut någon ledighet eller dyligt. Har man en personal man litar på, har fötroende för och behandlar riktigt får man en personalgrupp spm trivs och gör sitt bästa. Det finns ju en anledning till varför man har under 1% i sjukskrivning.
3 kommentarer:
Det låter som en dröm......:)
Visst gör det! Tur att det finns driftiga eldsjälar där ute :)
ja men p3 är riktigt bra :D Undra om det är ett "vuxen" tecken att man hellre lyssnar på radioprogram som har prat och intressanta disskutioner än musik?
Skicka en kommentar