tisdag, maj 10, 2011

Bring Jokkmokkskorv to Norway

Jokkmokkskorven är utan konkurrens Sveriges godaste korv, i alla fall enligt min smak - och många med mig (det är bara att se kommentarerna i FB-gruppen t.ex.). Den känns genuin och har kvalitet. Mamma började köpa den korven när vi var barn och sedan dess har det varit den enda falukorven som funnits i vårt barndomshem. Korven har vunnit flera utmärkelser och står sig högt i rangering bland korvar.

Lite information från Jokkmokks Korv & Rökeris hemsida:
"Korv som görs bl.a. av välputsad hängmörad norrländsk entrecôte. Denna prisbelönta korv har traditionsenligt producerats sedan 1945 enligt John Vilhelm Johanssons hemliga recept. En korv för den kräsne korvälskaren med en underbar smakupplevelse långt  utöver det vanliga. 
Denna korv...... är gjord på svensk köttråvara.... har en traditionell smak.... är gjord på bl.a hängmörad entrecôte.... är fri från konstgjorda smakförstärkare. ... tillverkas i Jokkmokk, Lappland."
Nere i Huddinge under Jokkmokksdagarna gick korven åt som smör i solsken, när det bara återstod en ring korv utbröt nästan slagsmål bland kunderna. För att lösa saken ordnades en auktion om den sista falukorvsringen och priset blev otroliga 500 kr (alltså 250 kr/kg) som sedan skänktes till Barncancerfonden. Det torde säga lite om korvens popularitet. Läs mer här.

Nu önskar jag att norrmännen fick upp ögonen för denna delikatess också och att Jokkmokks Korv & Rökeri började exportera till grannlandet i väst. Jag är övertygad om att det skulle gå bra!

Inga kommentarer: