fredag, juni 27, 2008

"Rent mjöl i påsen"

Jag måste bara få uttrycka min åsikt i frågan om FRA och signalspaning som är ett obevekligt nej tack!

Hela denna cirkus har utspelat sig i all hast och på ett mycket underligt sätt. Vart tog demokratin och folkomröstningen vägen? Är det så enkelt att om man i förväg vet att man kommer att förlora så går man inte in i matchen? Och på tal om match så förlades beslutstagandet (i denna enorma fråga) till ett tillfälle då människor var mer upptagna av se och sörja Sveriges förlust mot Ryssland i fotbolls-EM än sin egen integritet och rätt till privatliv. Slumpen? I wonder...

Att tro att man luta sig tillbaka i solstolen och slappna av bara för att man har "rent mjöl i påsen" är oerhört naivt och lika naivt är det att tro att denna lag inte kommer att missbrukas. Ingen går säker! Vi vet väl alla att oskyldiga människor råkat illa ut pga feltolkningar, missförstånd, avvikande eller opassande åsikter. Och vad är "rent mjöl i påsen"? Är det att följa lagen till punkt och pricka? Är det att normalisera sig? Är det att inte ha något att dölja? Nämn en människa som inte har något att dölja och som inte har något han/hon vill hålla för sig själv - olagligt eller ej. Mycket klokt har skrivits och sagts om just detta i olika forum och kommentarsfunktioner i bloggar, här kommer en del citat:

"Att du inte skulle ha något att dölja är en ren osanning. ALLA har något att dölja. Det betyder inte att det vi vill dölja är olagligt. Men du kanske inte vill skylta med politisk tillhörighet, sexuell läggning, alkoholproblem, besöket hos psykologen , könsjukdomen du fått eller något annat av de många personliga saker som gäller oss, och som staten inte har någonting alls med att göra. Är det okej om staten sätter upp en kamera på din toalett? Du har ju inget att dölja… eller?"
Anders Gardebring kommenterar ett blogginlägg

"För det andra räcker det inte med att man själv anser att ens mjöl är vitt som snö, för det inte är inte man själv som ska hitta lagbrytare. De som hittar lagbrytare letar efter avvikande mönster. När jag stannar bilen på Malmskillnadsgatan varje fredagkväll, så är inte den första tanken att jag hjälper min farmor att veckohandla - vilket råkar vara fallet. När jag stannar vid en pub efter jobbet ibland och därefter kör hem, så tänker inte Vägverket att jag älskar den pubens viltköttbullar - vilket också är fallet. Man tvingas börja tänka på inte bara det man gör, utan hur det man gör KAN TOLKAS. Det gör att medborgare i allmänhet börjar anstränga sig för att inte sticka ut, att inte bryta mönstret, att inte rödflaggas i systemen. Det är inte ett positivt samhälle."
Johannes kommenterar ett blogginlägg

Men sist, och viktigast, är att argumentet om rent mjöl i påsen är ohederligt i grunden. Det utgår nämligen från att enda anledningen att dölja något är att man vill kunna göra orätt. I själva verket är det ett djupt rotat mänskligt behov att kunna ha vissa saker för sig själv. Det illustreras enklast av oss att de flesta låser om sig när vi går på toaletten. Att utsättas för en så systematisk övervakning att vi vet att staten alltid vet vart vi går och vilka vi pratar med är en kränkning så subtil men djupgående att den inte går att kvantifiera i ord.
Johannes igen

Att så många som en tredjedel INTE är emot FRA är häpnadsväckande tycker jag. Eller är det så att folk inte reflekterat över vad detta betyder? Inser ni inte att Svensson förlorat såväl privatliv som integritet. Frågan är vad som blir nästa steg? Enbart postkorrespondens i form av vykort med förbud mot stängda brev alt. att man får finan sig i att ens brev sprättas? Eller kanske en kamera på dass? Vem vet vilka helvetiska planer som kan smidas där...*s*

Wake up people and smell the shit!

Inga kommentarer: