lördag, januari 24, 2009

Husmanskost

Jag älskar mat! Jag älskar att planera middagar och matlagning, jag älskar att laga mat (gärna med trevligt sällskap), att experimentera med smaker och ingredienser, att känna doften av mat och att äta mat.

Det finns så mycket gott där ute. Det är många kök som tilltalar mig, min favorit är det italienska men andra höjdare är de det asiatiska och spanska. Mitt i alla dessa fantastiska influenser från världen blir man påmind om allt det goda som det svenska köket också erbjuder. Allt har gått så fort. När jag var barn åt vi mest bara husmanskost, då och då kunde det bli en pizza eller kinamat från stans enda asiatiska restaurang. Nu är det nästan tvärtom, man äter mer "främmande mat" än svensk husmanskost. Jag anser dock att den är viktig att värna om och ju äldre jag blir desto mer längtar jag efter gammal hederlig husmanskost. Jag är ju intresserad av matlagning så jag har anammat en del och gett mig på att laga mat som få av mina bekanta i samma ålder skulle göra. Ta blodkorven till exempel *s*

Några av mina husmansfavoriter är: stekt saltsill med potatis och löksås, raggmunkar med fläsk och lingonsylt, fläskkotletter i gjutjärngryta med lök, morötter och en vitkålsstuvning till, köttsoppa, leverstuvning, dillkött, kalops, palt, kroppkakor, kåldolmar, isterband med stuvad potatis och inlagda rödbetor.

Det sistnämnda blir det här hemma nån dag till veckan, jag har testat att köpa isterband med bara 9% fett. Hoppas att det ätbart bara! :)

Glöm inte bort att njuta av vår svenska mat emellanåt också!

Inga kommentarer: