torsdag, april 16, 2009

Kladdkaka in the making

I morgon är det min tur att ha med vårdlagsfika så jag håller som bäst på med en (dubbel sats) kladdkaka med diverse extra-smask i form av hasselnötter, mörk choklad och nougat.

100 gram smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
50 gram mörk choklad

50 gram hackade hasselnötter

smör och kokosflingor till formen

ca 100 g Odense nougat

Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret i en kastrull.Tag kastrullen från plattan.Vispa ihop socker och ägg i en bunke. Använd en manuell visp eller en matsked.Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker, hasselnötter och salt. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Rör ner det smälta smöret i bunken, lite i taget. Blanda ner den smälta chokladen.Smörj och bröa en form (ca 24 cm i diameter) med kokos och häll ner smeten i formen. Grädda ca 16-20 minuter, mitt i ugnen i 175 grader. Testa med 18 minuter första gången. Låt kakan svalna 5 minuter. Hyvla på ett lager nougat på kakan, med hjälp av en osthyvel. Nougaten smälter och du kan breda ut nougaten jämnt över kakan med hjälp av en slickepott, bakpensel eller ännu hellre en bakpensel i silikon. Servera ljummen eller kall med vispad grädde eller glass. Ett annat tips för att få lite brytning till allt det söta är att visa grädde med frusna bär så har du ett glassliknande syrligt tillbehör till kakan.

Inga kommentarer: