Här är det inte lätt att köpa köttfärs, det råder en total djungel av utbud; vad är egentligen skillnaden på kjøttdeig, medisterdeig och karbonadedeig till exempel?! Tack och lov är det sällan jag köper just detta här eftersom jag brukar "hamstra" när jag är i Sverige.
Efter lite googlande har jag lyckats få fram följande information i alla fall:
Deiger:
Karbonadedeig
Karbonadedeig skal vara framställt av nötkött, renskuret från synligt fett och senor. Normalt med en fetthalt på 6%. Passar till de flesta köttfärsrätter där man önskar lite mindre fett.
Karbonadedeig
Karbonadedeig skal vara framställt av nötkött, renskuret från synligt fett och senor. Normalt med en fetthalt på 6%. Passar till de flesta köttfärsrätter där man önskar lite mindre fett.
Kjøttdeig
Kjøttdeig är den vanligaste formen av malt kött. Kjøttdeig ska bara bestå av nötkött och fett från nöt. Normal fetthalt 14% och passar till exempel bra till köttfärsbiffar, köttbullar och hamburgare. Under framställningen av kjøttdeigen tillsätts isvatten för att kyla ner den. Säljs både med och utan vatten.
Kjøttdeig är den vanligaste formen av malt kött. Kjøttdeig ska bara bestå av nötkött och fett från nöt. Normal fetthalt 14% och passar till exempel bra till köttfärsbiffar, köttbullar och hamburgare. Under framställningen av kjøttdeigen tillsätts isvatten för att kyla ner den. Säljs både med och utan vatten.
Lammedeig
Detta är malt lammkött, passar bra till exempelvis moussaka och grekiska lammköttbullar eller till maträtter där man önskar lite mer karaktär i smaken.
Medisterdeig
Medisterdeig tillverkas av griskött, eventuellt med tillsatt nötkött och fett av gris eller nöt. Fettinnehåll ca. 25%. Självskriven till fläskfärsbiffar, kålpudding och köttbullar.
Kvernet kalvekjøtt
Malt kalvkött som ägnar sig till finare färstätter som karbonader, köttbullar och frikadeller. Normal fetthalt är 8%.
Kjøttdeig av svin/Kvernet svinekjøtt
Ett finare alternativ till vanlig köttfärs. Innehåller 6-9% fett. Passar bra till exempelvis köttfärssås, köttbullar, i wok eller som fyllning i pitabröd.
Kyllingkjøttdeig/kalkunkjøttdeig
Kyllingkjøttdeig/kalkunkjøttdeig
Ett alternativ till köttfärs gjord på fågel. Innehåller ca. 7-9% fett och används på samma sätt som vanlig köttfärs.
Farser:
Kjøttfarse
Framställs av nötkött, eventuellt med tillsatt griskött och fett av nöt eller gris. I kjøttfarse är salt, kryddor, stärkelse tillsatt, den är också spädd med kall väska som vatten eller mjölk. Kan innehålla upp till 15 % fett.
Medisterfarse
Medisterfarse är utspädd medisterdeig, framställd av griskött och eventuellt tillsatt nötkött samt fett från gris eller nöt. Fetthalten ligger på ca. 20%. Användningsområde är främst medisterkaker/fläskfärsbiffar.
Framställs av nötkött, eventuellt med tillsatt griskött och fett av nöt eller gris. I kjøttfarse är salt, kryddor, stärkelse tillsatt, den är också spädd med kall väska som vatten eller mjölk. Kan innehålla upp till 15 % fett.
Medisterfarse
Medisterfarse är utspädd medisterdeig, framställd av griskött och eventuellt tillsatt nötkött samt fett från gris eller nöt. Fetthalten ligger på ca. 20%. Användningsområde är främst medisterkaker/fläskfärsbiffar.
Klart som korvspad? ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar