I dag bjöds det på julebordslunsj på jobbet och utöver den älskade laxen och sillen var jag ju tvungen att smaka de norska klassikerna; medisterkaker, julepølse, ribbe och pinnekjøtt. De två förstnämnda tyckte jag om, de två sistnämnda var väl inte nåts om föll mig så enormt i smaken. Det godaste på ribben är nog den knapriga ytan som för det första inte var så knaprig på lunchen, dessutom har jag lite svårt för att äta svålen och fläsket på kött. Pinnekjøttet hade en mycket säregen smak som suttit kvar i munnen hela eftermiddagen. Tydligen ska den rökta varianten vara både saltare och godare och det kan jag faktiskt tänka mig. Den vi bjöds på på jobbet fick inte mina smaklökar att dansa samba i alla fall. Jag blev då så pass mätt att jag inte kunde äta nåt av de goda smörgåsarna från Baker Hansen som säljarna från Handicare hade tagit med eftersom de fick hålla en visning under vår lunch men istället fick en med räkor följa med mig hem som middagsmat. Lite bakvänt matintag i dag; varm lunch och kall middag, här är ju det omvända det normala.
När jag ändå nämnt norsk julemat så tänkte jag bjuda på lite bilder om några av klassikerna, smalahove är enligt vad jag förstått inte allt för vanlig men räknas som en delikatess på vissa håll i Norge, främst i juletid.
|
Smalahove - en riktig fårskalle |
|
Kalkun |
|
Pinnekjøtt - äts med rotmos och en sås |
|
Ribbe |
|
...och avslutningsvis, den smarriga kranskaken |
Jag hade en tanke på att kasta mig på sängen och ta en liten tupplur innan jag ska itu med att ”stelle meg” för utgång på byen med ett par glada jenter! Men jag undrar om jag skippar det, risken är bara att jag blir tröttare och skippar hela grejen i så fall. Det blir på med glad och upptempo-musik istället!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar