tisdag, mars 29, 2011

Hundlängtan

Jag vill ha en hund. Jag har längtat efter en egen så länge jag kan minnas. Det finns flera raser som tilltalar mig och det är viktigt att det är en hund av sällskapsdjurskaraktär. Just nu går (varma) tankar mot en akita. De verkar så oerhört fina; stora, rejäla och väldigt anpassade till vårt nordiska klimat. Utifrån informationen känns den perfekt för mig. Utöver det är den ju helt gudomligt vacker!

Här och nu är det inte aktuellt eftersom jag bor i en lägenhet där husdjur inte är tillåtna men en dag ska jag!


Om akitan (från Kennel Fuuga)

Typ
En akita ska utstråla styrka, pondus och självsäkerhet. Det är en hund som inte ska vika sig och som ska hålla huvudet högt. Alla dessa egenskaper kommer från ursprungsanvändningen jakt. En akita kan ha flera olika färger, nästan alla kombinationer är tillåtna. Allt från enfärgade hundar till tigrerade och pinto, d.v.s. hundar som är vita i grunden med enfärgade eller tigrerade fält. Alla hundar utom den helvita ska ha en mörk mask i ansiktet. Pälsen ska vara dubbel med tät underull och längre täckhår. Karaktäristiskt för en akita är att den kan klappas åt båda hållen, utan att det tar emot som det till exempel gör på en strävhårig hund. Underullen fälls två gånger per år, däremellan fäller en akita relativt lite. Långhåriga akitor förekommer, det är dock ett diskvalificerande fel.

Hunden ska vara kraftig, muskulös och kompakt med en snyggt ringlad svans. Öronen ska vara små och trekantsformade och stå uppåt framåt. Ögonen är små, också de trekantsformade, och mörka.  Hanen ska vara större än tiken och bör ha en mankhöjd på mellan 66 och 71 cm och en vikt på mellan 45 och 55 kilo. Tiken bör ha en mankhöjd på mellan 61 och 66 cm och en vikt mellan 35 och 45 kilo.

Akitan är en relativt frisk ras. Som andra storvuxna hundar så drabbas den ibland av dåliga höfter och armbågar. Anledningen till detta är troligen att akitan är så pass ung och har inte ännu upplevt någon hysteri som många andra raser exempelvis Collie och Schäfer. För att hålla rasen så frisk som möjligt är rekommendationerna att de individer som används i avel är friska.

Temperament
En akita är en värdig hund som kan vara otroligt envis. Samtidigt är det en mycket lugn och stabil hund. Hur den blir som vuxen har så otroligt mycket att göra med hur den uppfostrats, precis som med vilken ras som helst. I rasstandarden står det att den ska vara mycket misstänksam mot främlingar, något som inte stämmer idag lika mycket som det gjorde för 15-20 år sedan. Skulle någon däremot hota den eller hota dennes flock så är den snabb att försvara. Det är också en mycket tyst ras, man brukar säga att när en akita skäller så ska man vara uppmärksam. En annan egenskap som man ska vara medveten om, om man jobbar med en akita eller om man bestämmer sig för att köpa en akita, är att den kan visa aggression mot andra hundar av samma kön. Den kommer dessutom alltid ihåg om den blivit illa behandlad vilket kan leda till svåra situationer längre fram i tiden. En testosteronstinn akitahane innebär mycket jobb, men kan man bara hantera det och vet med sig att be om hjälp om situationen går överstyr så kan man få världens underbaraste hund.

Användningsområde idag

Idag används akitan mest till sällskap. Det är en populär utställningshund då den nästan inte kräver någon pälsvård. En dusch kvällen innan så är den färdig för ringen. Den används också en del som vakthund, men ska den inte arbeta som vakthund så ska man undvika att träna upp vaktinstinkten då den redan sitter så pass djupt rotad. Det finns någon i Sverige som har provat att jaga med akitan med blandade resultat. Den används däremot som eftersökshund med stora framgångar. En akita älskar att använda näsan och tar både markspår och luftspår. Den ställer sig också på bakbenen för att exempelvis spana över högt gräs. I hemlandet USA används den också som terapihund och som assistanshund.

Typiskt för akitan
En akita är mycket självsäker vilket gör att den inte behöver hålla samma kontakt med föraren som till exempel bruksraser. Det är få akitor som tävlar i lydnad, men antalet ökar hela tiden och det är positivt. I och med att den använts till att ställa björn så har den också en mycket stor aktionsradie. Den kan i stort sett arbeta helt utan att föraren är i närheten. Andra egenskaper som man kan se hos en akita är att den har mycket hög smärttröskel och lätt för att bita. Båda egenskaperna härstammar från dels jakten och dels hundhetsningen. En akita biter sig fast och ”gnager” på den eller det som den har greppat. Hög smärttröskel var ett kriterium för att kunna använda hunden vid hundkamper, en hund som ger sig så fort det nyper till skänker ingen ära och berömmelse åt sin ägare.

Vissa akitor är hoppare, de kan hoppa mycket högt från stillastående. Det krävs alltså höga stängsel för att hålla en del akitor på plats. Rasens förhållande till vatten är mycket individuellt, vissa älskar det medan andra fullkomligt avskyr att bli blöta.

I och med att akitan är framavlad till att aktivt delta i jakten så är apporteringsintresset mycket lågt. Det går att träna upp, men de är inte avlade för att apportera. Det är också en mycket uthållig hund som kan arbeta länge innan den visar tecken på trötthet.

En akita leker mycket speciellt, därför måste man vara försiktig när man låter sin akita leka med hundar av andra raser. Det är hård tag med mycket brottning, tuggande, tacklingar och dragkamper, gärna om den andra hundens ena ben. Helt enkelt så är de rätt våldsamma, men så länge den andra hunden är med på noterna brukar det sällan vara några problem. Man ska däremot vara mycket försiktig med hundar av små raser. Det kan gå bra i små utrymmen, men jaktlekar kan ta otrevliga vändningar om det sker tillsammans med en hund av en liten ras. Akitan har så pass stark jaktinstinkt att en liten hund snabbt förvandlas till ett byte.

Motionsbehov
En akita är en ”av och på-hund”, vilket innebära att den trivs lika bra med att arbeta som att ta det lugnt en lördag morgon. Detta innebär inte att hunden aldrig behöver arbeta, men den tar gärna en sovmorgon om tillfälle erbjuds. Signalerar man att det är arbete på gång så ställer den snabbt om och blir ivrig. En akita måste få arbeta och gör det gärna. Olika aktiveringar som till exempel spår, sök, långa promenader med klövjeväska eller lydnadsträning njuter den av att få delta i. Det är en stark hund som man med fördel kan cykla med.

Träning
Det viktigaste när man skaffar en akita är att man lägger stor kraft och mycket tid på social träning och miljöträning. Den kräver också ett tryggt ledarskap redan från början med ett bra samarbete mellan hund och förare. Man bör också tänka på att skydda valpen, den kommer att komma ihåg att grannens terrier var elak med den när den var 10 veckor gammal, men den kanske väntar med att ge igen till dess att den har vuxit på sig lite. När man tränar en akita måste man också ha en stor portion tålamod eftersom att den är mycket envis. Tar man sig bara tid och motiverar den på rätt sätt så får man en jättetrevlig hund. En annan viktig sak att tänka på är att lära sig läsa sin hund. En amerikansk akita är oftast väldigt tydlig i sina signaler vilket gör den enkel att läsa av. Varför det är så viktigt är för att man då kan undvika svåra situationer som kan leda till att hunden till exempel råkar i slagsmål.

1 kommentar:

Annelie sa...

Annars kan du få mina katter och en kanin. Så jävla trött på allt dammsugande efter dem.