tisdag, juli 26, 2011

Så mycket för "Spindelfri"?!

They're back - men jag hoppas på färre än förra sensommaren/hösten i alla fall. Dessa monster missar man inte i sin vidvinkelsyn...det kan jag lova!

måndag, juli 25, 2011

Sällan har jag känt mig så dum...

Vilken resa! Själva flygningen gick fint men när jag kom till Gardemoen lät väskan vänta på sig så länge att jag hann börja oroa mig för att den inte skulle komma alls - men tack och lov gjorde den det. Annars hade jag fått stora problem inför morgondagen då jag ska bege mig in mot byen och ladda för suuupertidig start på onsdag och tur mot Grekland. Efter bagageväntandet var det nästa väntande som stod på tur, nämligen milakön till flybussen. Flytoget går ju fortfarande inte så det blir en enorm press på bussen. Väl inne i bussen fick jag besked om att den dessvärre inte kunde stoppa på just den hållplats där jag skulle av pga. den manifestation som skulel ske mot våld och terrorism. jag valde att kliva av på bussterminalen och gå til Jernbanetorget för att ta trikken. Väl där såg jag att det var 10 minuters väntetid och då beslutade jag mig för att gå ner till Aker brygge istället.

Redan längs Karl Johan insåg jag att det var stora saker på gång, jag mötte otroliga mängder människor med blommor i händerna (de måste ha tömt blomsterbutikerna i byen!). Jag hade läst och fackeltåget men inget annat så jag förstod inte riktigt vad det var som skedde med alla dessa blomsterbärande personer. Naturligtvis förstod jag varför de gjorde det men inte att det var nåt stort arrangemang på gång.

När jag seddan nådde rådhusplassen insåg jag att jag kunde festglömma att ta mig ner till Aker Brygge och NetCom-butiken, jag såg bara ett hav med människor så långt ögonen nådde. Jag tog mig fram en bit i havet men valde att stanna upp eftersom det var totalt lönlöst att försöka plöja sig igenom. Dessutom kändes det otroligt respektlöst. Jag stod en stund och lyssnade på alla de fantastiska tal som hölls när en poliskvinna plötsligt knackade mig på ryggen. Först tänkte jag att hon (någon?) reagerat på att jag försökt ta mig fram men så var det inte. Utan hon började prata om min koffert (läs: resväska) och undrade om jag bara hade kläder i den. Min första tanke var; "nää, jag har ju linser, tandborste, vitaminer, vin..." men sen fattade jag att det var inte det hon menade. Tydligen hade en del personer känt obehag för detta med en person med en resväska mitt i folkhavet. Jag tror att Norge är på sin vakt - och det med all rätt. Hon rekommenderade mig att bara stå kvar, vilket jag redan bestämt mig för men om jag kände mig uttittad och obehaglig till mods skulle ta mig till gräsmattan vid Akerhus fästning. Just snacket med polisen var ett "all eyes on me"-moment kan jag tala om. Fyy så dum jag kände mig men jag hade faktiskt ingen aning om att jag skulle kliva rakt in i en enorm ceremoni. Efter detta hade jag svårt att slappna av till fullo men jag upplevde det aldrig obehagligt, folk vågade ju till och med ställa sig intill mig. Min största och tyngsta tanke var att göra någon bekymrad, rädd eller förstöra denna viktiga och fina stund. Jag hoppas verkligen att jag inte gjorde det, för jag vill visa min största respekt, sorg och empati i denna oerhört tragiska stund i Norges historia. Trots att jag tog mig hem betydligt senare än planerat och inte hann göra vad jag föresatt mig att göra så är jag glad att jag fick vara delaktig av något så pampigt, värdigt och vackert.

Som jag sagt förr, norrmännen är ett varmt, värdigt, vacker och vänligt folk och det bevisar det gång efter annan - i synnerhet i en stund som denna. Jag har aldrig sett så många tårfyllda ögon live, så många blommor höjda mot himlen och så många själar inne på tanken om att största straffet denne förövare kan få är att människor fortsätter att engagera sig politiskt, står samman starka och visar att vi bryr oss.

Som en tysk tidning skrev:
"Even in their deepest grief Norwegians are not hysterical. They resist hatred. It is amazing to see how politicians and the people of the country respond. They are sad to the deepest inside of their souls. The cry with dignity. But nobody's swearing revenge. Instead, they want even more humanity and democracy. It is one of the most notable strengths of this small country. "
Jag ser att de norska aviserna skriver om ca. 200 000 uppmötande människor i kväll, jag hyser inga tvivel på att så var fallet!
Karl Johan
Karl Johan - jag har aldrig mött så många människor med blommor i händerna
Rådhusplassen - här tog det stopp för min rush ner mot Aker brygge
Det är svårt att få ett begrepp om hur ofantligt många människor som mött upp
Människor i massor, se bara längt ner på bilden vid Aker brygge - smockfullt!
Folk uppmanades att sprida sina blommot över hela byen - här placerar några ut sina mellan trikkspåren

söndag, juli 24, 2011

Vänner, vänner, vänner♥ (bildbomb)

Jag har haft en riktig kanonhelg. Fredagen mötte jag upp Pernilla, Lina och Nettan på Bränna för att äta middag. Efter middagen drog vi hem till Pernilla för att prata och dricka vin och där anslöt även Karianne till gänget. En mycket trevlig afton. Krogsvängen senare på kvällen var väl ingen superhöjdare tycker jag, kände mig lite malplacerad och hade gärna gått ut tidigare medan solen fortfarande strålade. Hemåt (läs: till Agneta) knatade jag vid 01:30-02 någon gång, via lite mat - som är ett must. Kvällen var i alla fall varm och vacker och goda vänner förgyller det mesta♥.


Stadsparken

Det var sommarmarknad i stan
Blomsterprakt
Kungsbron badade i sol




Bodens stolthet
Stället för aftonen; Restaurang Brännastrand
Fontänen var i full gång
Lugnet före stormen
Middag på Bränna
Lina, Pernilla och Nettan
Samling vid pumpen hemma hos Pernilla
Jag kom med på ett hörn
Goa och glada tjejer
Nettan njuter av sol och sommar på loftgången
Lina
Vinet för aftonen
Pernilla i kvällssolen
Karianne kikade också förbi hos Pernilla
Nettan
Lina - i SMS-tagen?
Finaste lilla Pilla♥
På bränna träffade jag även Birgitta
På lördagen kom Agneta och Gunnar hem från middagsbjudningen i Luleå med anledning av hans födelsedag. Vi började med att ta en tur ner på sommarmarknaden, mest bara för att titta för jag kom då hem utan minsta lilla inköp. Där träffade jag flera bekanta och hann även med att knipa en kram av K, K och T som jag mötte på Kvarnängen. När hungern började sätta in för mig, Agneta och Gunnar drog vi oss hem till henne där hon bjöd på en toast med ishavsröra i väntan på middagen som bestod av Gunnars egenhändigt uppdragna laxöring, potatis, hollandaisesås och sallad. Till dessert fick jag honungsmelon medan de andra slog till med lite kladdkaka som komplement. 

Förrätt
Lördagens smarriga middag
Dukat och klart
Gunnar, Agneta och Marcus avnjuter middagen medan jag agerar fotograf
Min dessert...
...och desserten för de modiga ;)


Tack för en mycket fin helg alla som varit med och förgyllt den!

lördag, juli 23, 2011

Ingen ska jävlas med "mitt" Norge!

Systrar och bröder är vad vi är, vi håller ihop!

Älskade Norge

I går när jag satt i bilen på väg hem från Luleå fick jag ett SMS från Elin om att det skett en stor explosion i regeringskvartalet i Oslo. Jag trodde initialt att hon skämtade. Inte i Norge. Jag kände hur jag blev illamående och kall. Lusten att sätta fart för att bli klar för fest med vänner rasade totalt. Så fort jag kom hem till Agneta kastade jag mig över datorn för att läsa de svenska tidningarna och de norska aviserna. Jag sände iväg ett par SMS till kollegor och vänner och det strömmade in svar. Jag fick bland annat höra att smällen fått hus att skaka till och med hemma på Nesodden. Efter explosionen följde ett vansinnesdåd då gärningsmannen, som nu är namngiven, sköt vilt på Utøya där ungdomar samlats för ett läger.

Status idag enligt VG: 91 döda. Det är vedervärdigt!

Idag är det lika svårt att släppa tankarna, jag undrar hur det kommer att kännas i själ och hjärta att gå genom Oslo på måndag och se kase, för jag kan inte tänka mig att spåren är bortblåsta.

Vackra, vänliga och varma Norge - ni får många tankar från hela världen i denna stund, så också från mig♥

torsdag, juli 21, 2011

En hemmadag

Det är precis vad jag haft idag. I går blev det en liten tur till Ida och Fredrik på kvällen men idag har jag baske mig inte rört mig förbi tomtgränsen utan bara polimasat på här. Solen har gassat och det har varit 26 plusgrader även idag och det ser lika lovande ut i morgon. Det blir perfekt för i morgon har jag fullt på agendan igen, jag måste ner och ta en stadsrunda i jakt på en tankini inför Greklandsresan nästa vecka. Det finns inte en chans att jag hinner det när jag är tillbaka i Norge, jag ska hämta ut mitt nya SIM-kort i NetComs butik på Aker brygge,  hem en snabbis för att hämta ut ett Ellospaket och packa om väskan sen drar jag tillbaka in till byen. Det är i alla fall planen eftersom jag fått en invitasjon till middag ute, sen måste jag ändå in dagen därpå för att vara redo för flygbuss kl. 04.Utöver en tankini ska jag köpa solskyddscreme, lite mer omläggningsgrejer, en hårtoning och eventuellt lite mer sommarkläder. Sånt har jag nästan nada av. Klockan 18 ska jag träffa Pernilla (med flera?) på Restaurang Brännastrand för middag och lite nattliv à la Boden. Sover, det gör jag hos Agneta som jag sen har avtalat middag med på lördag eftermiddag/kväll. Under dagen hoppas jag få till ett möte med Gunilla och hennes lilla Nisse.

Födelsedagsmiddag för Jeanette på Panelen
Härligt eftermiddagssnacks en varm dag
Det bjuds på vackra sommardagar här

onsdag, juli 20, 2011

Första dygnen i 0921-land

I förrgår när Jillan hämtade mig på flygplatsen drog vi förbi Camilla och Jonas en sväng och sedan till Dennis för en kram och prat. Det var trevligt att träffa honom igen och det känns superskoj att han vill vara med ut och äta med mig, Jillan och Jeanette i kväll. Sistnämnda fyller 30 i början av augusti så vi tänkte uppvakta henne lite medan jag är uppe. Vädret är ju helt fantastiskt så det är som gjort för att sitta ute på terrassen och mysa i solen.

I går hade jag en bokad tid på Totally You för ögonfransförlängning och tre dermaler. Ögonfransförlängningen är jag supernöjd med, de andra vågar jag inte "ropa hej" över ännu då kroppen gärna vill stöta ut främmande objekt så jag hoppas och hoppas innerligt att de ska stanna på plats. Jag tror att det blir superfint om jag får behålla dem. Det såg ganska rått ut när hon tog fram verktygen för att göra dem och det såg ut som ett blodbad efteråt men det gjorde faktiskt inte så farligt ont - det kändes mest som om någon nöp en hyfsat hårt.

Jag mötte också upp Annika och Annica för en lunch på Far East, de är nästan ett måste när jag är uppe. Det är alltid lika trevligt att träffa dem. Likaså är det skoj att ta en tur förbi vårdcentralen och hälsa på forna kollegor, det var det i går också - eller nästan extra kul för jag fick en sån rackarns massa feedback på min viktnedgång. Efter turen till VC drog jag mig upp mot byn och tog en liten detour in hos mamma och pappa för att få möta deras nya familjemedlem, han var lite reserverad till en början men sen fick han upp ångan. Det var inte helt lätt att lyckas ta en bild av honom ;) Nästa stop blev Kvanbäcken, Bredåkers lilla men fina badstrand där ett gäng samlats efter dagens jobb med att skrapa och måla bygdegården. Det slutade med att jag drog hem med bilen, tog en snabbdusch, haffade med mig en del saker och cyklade tillbaka dit för att umgås, dricka två cider, grilla en korv - och få mitt bandage omlagt. Kvällen rullade sedan på - ända till klockan 04 för min del. Det blev spontanfest här och hos Ann och Micke. En mycket trevlig dag måste jag säga.

Dagen idag har jag mest ägnat åt att röja här hemma, diskmaskinen har lagt av hos syrran så allt måste handdiskas en period, det dras in sand och går väl sisådär fem handdukar om dagen. Jag tycker allt att jag har varit effektiv idag, trots värmen.

Nu hoppas jag Jillan dyker upp från andra rundan på bygdegården snart så att jag får bytt bandage (praktiskt med en syster som är sjuksköterska ;)) och en dusch innan vi drar oss ner mot Panelen och middag med 30-åringen to be och morbror.

Lite bilder:
Lite lik den där filuren i Ice Age
Han är verkligen ett barn, fylld med bus
Dermalerna
Mina nya fransar
Kvarnbäcken
"Sommarparty på stranden..."
En brasa såklart...
...och korvgrillning
Söta Kristina och Anna-Maria, två goa tjejer