fredag, september 23, 2011

Inte bara helg...

...nu har jag æven ferie! Tænk att i morgon intar vi lunch på Samos. En vecka av sol, værme, bad och vila. Gissa om det ær vælkommet och efterlængtat!

Førsta flygbussen går først efter 04 så det fungerar inte før oss, med andra ord blir det taxi som f.ø. bara blir 100 NOK dyrare om man ser till vad det kostar med taxi till flygtåget och två biljetter på det till Gardemoen. Klocka 03:15 kommer bilen, nær alarmet ljuder kommer jag garanterat att kænna mig mer død æn levande - men jag vet ju att det går øver hyfsat fort! :D

Nu blir det snart sashimi-middag hær, klippning av toppar, hårfærgning, sista rycket med packningen, slapp(?) och tidigt sænggående.

Ses om en vecka! Møjligtvis kastar jag upp nåt inlægg från nåt internetcafé :D
Vacker kvællshimmel - utsikt från Elins balkong

Respekt før sina medmænniskor

Jag kan inte låta bli att førundras øver hur isiga en del mænniskor kan vara. Samtidigt med mig klev det på en missbrukare på bussen, han førsøkte sætta sig vid en man på bussen som menade att platsen var upptagen men ændå satt han ensam hela resan. Kænner man sig inte überjævlig och dum en sån gång? Det hade jag gjort. Inte ær det alla jag ønskar dela plats men men jag har varken mage eller hjærta att gøra så. Det blev ju så jækla uppenbart vad det handlade om...
Bara før att klargøra så var han varken speciellt surrig eller hade gjort på sig eller liknande. Jag kan sjælv støre mig på respektløsa fyllbultar som stør och irriterar andra men de som inte gør det borde baske mig bemøtas med respekt!

Stillade cravings

Vi skippade bion i går eftersom jag fick lite panik øver klædsituationen som blev vældigt uppenbar nær jag skulle packa , Elin tyckte att vi skulle ta en runda och kolla in rean på sommarklæder och sagt och gjort, så blev det. Dessutom lyckades jag fynda en del. Men bara lite så det blir en runda nær jag kommit hem før att få tag på lite mer. Vinterjackan och skorna kænns mest akuta. Innan jag læmnade Nesodden sænde jag ett meddelande till Elin och frågade om jag skulle køpa mi en pølse på båten før nåt v ar jag tvungen att få i min innan vi skulle hoppa runt i butiker. Hon føreslog att vi skulle gå ut och æta tillsammans istællet och det ær ju inget man sæger nej till. Jag føreslog asiatiskt før att suget sedan onsdagen fortfarande satt i. Till slut landade vi på Oriental restaurant och jag bestællde en favorit; kyckling szechuan som var faaantastiskt god, riktigt spicy och perfekt smak. Så dær fick jag verkligen stilla mina cravings efter asiatisk mat. Avslutade gjorde jag med en Dry Martini som satt som ett smæck! :D


Såååå gott! :P

onsdag, september 21, 2011

Inte för att klaga...

...men att ha tappat 27 kilo har sina aber också. Håret rasar av mig. Hur länge har jag nåt kvar på skallen? Att packa resväskan med sommarkläder är ett sant gissel, jag har så ytterst lite att ta med, det blir samma som förra rundan. Inget som jag känner mig fin i. Jag skulle så gärna ha haft en fin svart kjol som slutar strax över knäna. Klassiskt och stilrent. Nu gör jag det bästa av situationen och tar med av det jag har. En vecka ska jag klara mig.

När ja kommer hem igen MÅSTE jag ut på shoppingstråt efter vinterjacka, vinterskor, någon byxa och några toppar. Annars blir vintern plågsam!

Cravings efter asiatisk mat

Oj oj oj, vilket sug efter asiatisk mat jag drabbades av i eftermiddag. Så pass att jag suttit och googlat på bilder och drömt om asiatiska bufféer, kyckling Szechuan, vårrullar, biff med bambuskott, stekta nudlar, kyckling i grön curry osv..osv. Hur kommer det sig att man kan snöa in så på nåt att det verkligen är ett jobb att skaka av sig det?! Jag har faktiskt till och med övervägt att köpa hem mat från Flaskebekk bistro, Rungnapa eller Paviljongen men jag tog mitt förnuft till fånga och tänkte på all god mat och alla restaurangbesök som väntar om några få dagar. Så nu sitter jag här och väntar på att resterna av gårdagens tortellinigratäng ska bli varm i ugnen.

Ikväll blir det en allenakväll hemma, Elin ska klippa sig och måste efter det jobba några timmar hemifrån för att få undan en del innan vi drar iväg till Grekland på lördag. Själv ska jag se till att hemmet fint och packa resväskan. I morgon efter jobbet drar jag direkt in till Oslo för att vi ska hinna med bion kl. 18. På fredag drar jag förbi här hemma och hämtar resväskan innan jag drar hem till Elin. Nån timme hinner vi umgås innan det blir tidig(!) kväll, vi ska dra med flygbussen redan vid. 03. Pust!

tisdag, september 20, 2011

Morgondagens laddning


Inte så illa som det ser ut, det handlar om;
  • Cetrizin (nyser som en tok så nåt i luften framkallar energi även om hösten)
  • Priomolut Nor (önskar icket mens under Hellas-turen)
  • B-komplex (en B-vitamin boost)
  • Vitamineral
  • Kalcipos
  • Zink + C-vitamin

Fastlege

Idag gick jag in på HELFO:s hemsida och valde fastlege, dessvärre var inte den läkare som jag önskar ledig. Hennes lista är helt full. Det enda jag kan göra är att bevaka sidan och kasta mig över när (om?) hon får en ledig plats. Jag valde i alla fall en läkare på samma legesenter, att hon dessutom bara hade tre lediga platser tar jag som ett tecken på att hon är populär.

Lite mer om detta får jag veta på fredag då jag har legetime där.

Feriefrälsare

Detta har varit en rushig dag, det går gått i ett hela dagen - så pass att jag missade vårt ergoterapimöte med en halvtimme. Dessutom var det jag som skulle hålla i det och berätta mer om hur vi jobbat med handterapi på vårdcentralen (tack Annika för insatsen med att sända mig material!). Trots denna miss hann jag få 45 minuter av den planlagda timmen till presentation.

Feriefrälsaren!
Idag kom också mina Primolut Nor som Jillan var så otroligt snäll och hämtade ut åt mig. Nu hoppas jag bara att de han komma i tid. För att få effekt av dem ska man börja ta dem tre dagar innan beräknad mens och jag känner att den är jäkligt nära nu. Hoppas, hoppas, hoppas - jag vill verkligen slippa tänka på det när vi är i Grekland!

Om en stund ska jag dra igång dagens middagsstök här, idag bjuds det tortellinigratäng och en sallad. Men först ska jag uppdatera på andra sidan....

DO ask, DO tell!


Sent ska syndaren vakna - men som man säger; "bättre sent än aldrig".

Numera kan homosexuella amerikanska soldater vara öppna med sin läggning och inte riskera sitt jobb (över 14500 personer har förlorat sitt jobb pga "Don't ask, don't tell"-lagen) och de redan öppna kan söka jobb inom amerikanska försvaret. Ett steg i rätt riktning!

Jag måste avsluta med det starka citat som står skrivet på sergeant Leonard Matlovich gravsten:

“When I was in the military, they gave me a medal for killing two men and a discharge for loving one.”

måndag, september 19, 2011

Med siktet på flytt

Jag försöker som bäst sparka mig själv i baken och ta ett litet städryck här hemma innan Elin kommer, hon är inne i Oslo och ordnar med att ta emot utegruppen vi beställt (som förövrigt heter Stockholm) samt möta upp den person som kontaktade oss i går om flytten efter att vi lagt upp uppdraget på Mitt Oppdrag. Han ville komma på en befaring innan han lämnade ett pristilbud. Jag är lite spänd på om någon mer hört av sig angående flyttjobbet och det andra som vi lade upp på Mitt Anbud, det som gällde installation av gasspis, byte av varmvattenberedare och byte av säkringsskåp. Mycket nuförtiden cirkulerar kring flytten och sådant som ska ordnas inför det.
Loungegruppe Stockholm

Jag har precis pratat med Elin, hon fick sig lite av ett fys.pass med att bära ner de där möblerna i förrådet, inte för att de är tunga utan för att de är otympliga. Flyttmannen hade gett ett pris på 4500 NOK, det var ju ett helt ok pris men det blir en koll med försäkringsbolaget först och om det aktuellt tar vi sånt av värde i bilen själva. Better safe than sorry :D

Nu ska jag rycka upp rumpan ur soffan och ta ett ryck här hemma!

Jag är minsann pejlad!


So omåttligt populär jag blivit sedan jag folkeregistrerade mig i Norge, det dimper ner brev från än den ena, än den andra myndigheten. Hittills har Försäkringskassan, Skatteverket och HELFO (Helseøkonomiforvaltningen) hört av sig. Det handlar om beslut att jag anses utvandrad, att de vill ha adressuppgifter, veta vad jag gör här i landet (studerar, jobbar, söker jobb?), röstlängden och information om att jag numera kan välja fastlege här i landet.

Nu väntar jag med spänning på mer post ;)

söndag, september 18, 2011

Lägenheten är tagen!

En visning sedan var det i box, Tommy som han heter tar lägenheten och dessutom köper han min tvättmaskin och spis så jag slipper släpa i dem alternativt lägga ut dem på annons. Kylen tar vi med, mest troligt byter vi den som står i radhuset i väntan på att göra plats för ett side-by-side-kylskåp och sätter det som står i huset nu i boden som ett extraskåp.

Gott, då kan vi bocka av detta!

Elin har i afton lagt ut förfrågan om installation av gasspis, byte av varmvattenberedare och säkringsskåp på Mitt Anbud. Det kan man göra gratis och får in olika anbud och kan välja det som känns bäst för en själv utifrån omdömen och pris. Dessutom har hon lagt ut en förfrågan  om flytt från hennes lägenhet i Oslo hit till Nesodden på Mitt Oppdrag som har samma funktion som  Mitt Anbud. Det har redan ringt en person som ska komma på befaring i morgon för att kunna ge ett pris på flytten.

Mums och mäktigt!

Fårikål

Fårikål-söndag (och måndag)

Dagens middag på G, en riktig norsk höstklassiker i långkoksform; fårikål. Detta ska bli spännande men kan inte tänka mig annat än att det är supergott :D

lördag, september 17, 2011

Vi som...

...skulle börja äta ur frys och kyl...

- Det går sisådär!

Det är skillnad på skit och pannkaka

Dagens fiskesväng och makrillnappet med dödsryck kändes in i hjärtat. För några minuter sedan kom en sån där monsterspindel rusande över golvet, jag lyckades, med fjärrkontrollen, parera den, från att rusa in under soffan (då hade jag inte kunnat slappna av) och den sprang med en jäkla speed över golvet (stor husspindel kan springa med en hastighet av 0,5 meter/sekund). Tanken på att ta ännu en bild av denna gigant försvann snabbt eftersom jag då hade förlorat kontrollen på den - så med en snabb rörelse slog jag ihjäl den med fjärrkontrollen. Djur eller ej....men jag vill verkligen inte veta att jag sett en sån där monsterspindel som springer runt här när jag sover.

So sue me!

Med anledning av denna utveckling blev det ingen bild (och det gläds nog några av mina bloggläsare åt). Men tro mig, de är gigantiska för att vara nordiska, honornas kropp är ca. 18 mm och benen dubbelt så långa (hanarna kan ha upp till tre gånger så långa ben), så tänk er totalen blir ca. 5,5-6 cm i diameter. Vid tillfälle (om det hinner dyka upp) ska jag försöka filma en...

Blekning av ärr?

Någon som har ett fenomenalt tips på blekning av ärr (en av dem är rödare än vanligt eftersom jag inte kunde låta bli att klösa ikväll)? Kräm/salva/gel? Skulle såklart gärna få bort "bluttarna" också men det förstår jag är en större procedur. Kasta in er bästa råd! 

Tips emottages tacksamt! 

My sleeping beauty

Frisk luft och onda leder. Då gör soffa, filt och en lur gott♥

Konserveringsmedel or not?

På det behöver man inte ens tänka när man ser "bäst före datumet" på detta is-te!

Bäst före: 16 januari 2013!!

Med en smak av norrbotten


Souvaskebab till middag, den blev väldigt god även om jag inte fick tag på Rydbergs orientdressing och fick ersätta den med samma märkes kebabdressing. Jag längtar till den dag jag kan ta med mig Elin till norrbotten - och kanske till och med Jokkmokks vintermarknad. Souvaskebaben smakar aldrig godare än där...

Den hälsosamma och goda ingefäran

Jag känner fortfarande den goda smaken av Toves hemgjorda ingefärsglass, så pass att jag tänkt göra en egen  fuskvariant av köpt vaniljglass men så var det ju detta med den syltade ingefäran som också ska med i glassen. Inte så lätt att finna i någon butik här på Nesodden. Så jag tog saken i egna händer och har gjort min egna. Spadet efter ingefärskoket tog vi tillvara på, blandade upp med lime- och citronsaft och spädde med vatten. rena rama hälsobomben!
Ingefärsdricka
Hemgjord syltad ingefära
Så gott, sött och spicy!

Nä, nu blev jag deprimerad...

Såg just nyheterna och insåg att vi missat Matstreif-festivalen på Rådhusplassen. Den slutade 43 minuter innan jag såg inslaget på nyheterna. Bittert!

Över 80 utställare, stora som små matproducenter som gav möjlighet att dofta, smaka, äta och handla. Vi borde allt ha varit där.

Värme efter uteliv

Gott som tusan
Hvitløksstekt skogssopp

600 g renset sopp
2 hvitløkfedd, finhakket
1 sjalottløk, finhakket
2 ss hakket gressløk
3 ss hakket persille
4 skiver godt brød
4 eggeplommer
100 g lettsaltet potetgull
smør til steking
olivenolje
salt og kvernet pepper

Fiske på Fagerstrand

Idag blev det en tur ut i solskenet, vi styrde kosan mot Fagerstrand brygge så att Elin skulle få kasta lite. Solen värmde förvisso men trots det och ca. 15 grader så blev det kallt att stå/sitta där vid fjorden. En fisk fick hon upp, en fin makrill. Utöver det hade hon en till på G men det rackarn släppte. Egentligen gjorde det inte mig så mycket för det var inte någon supertrevlig upplevelse att vara åskådare (även om jag tittade bort) till dödandet av firren som dessutom hade några dödsryck i påsen intill mig. Huh! Jag är jäkligt blödig när det kommer till djur. Bättre att leva i villfarelsen att de tillverkas i matbutiken ;)

I fisketagen
Drag, som heter sluk på norska
Jag höll mig till att vara publik och sällskapsdam :)
Sol, fjord och fjäll - man kan inte annat än älska♥
En segelbåt drog förbi, en av många båtar i farten denna lördag
Elin kör svenskt - även på kläderna :)
Naaaapp! En riktigt blänkande makrill.
En vacker svanfamilj kom på besök
Efter besvikelsen med den tappade fisken, ett sista försök...

fredag, september 16, 2011

Inte nog med pizza...

...det blev italienskt vin i afton också, Elins vinlotterivinst visade sig vara en riktig pärla. Rekommenderas!

Ca. 150 NOK på Vinmonopolet.

Världens godaste pizza i hemgjort format...

...mozzarella, parmaskinka, ruccola, färska hackade tomater och riven parmesan, det blev dagens middag.

torsdag, september 15, 2011

Min torsdagkväll

"Nytt på nytt"-gänget
Ännu en TV-inspelning avverkad, kul även denna gång även om jag inte hängde med i alla skämt som rörde en del norska politikers egenheter och skandaler (det var fokus på detta i och med kommunvalet som skedde här i veckan). Denna var betydligt lättsammare och mer spontan. Långt ifrån lika mycket "manuskriptade" applåder och jubel, det kom mer spontant. En del höll verkligen på att garva ihjäl sig. Nästa veckas plan är inte någon TV-inspelning men vi har pratat och i princip planerat att gå och se den norska storfilmen "Hodejegerne" på bio på torsdag.

I går kom Elin med ännu ett förslag (jäkla driftig, påhittig och energisk dame detta ;)) men det berättar jag mer om i morgon om det blir klubbat igenom :D

Nu ska vi avnjuta veckans sashimi-middag, ja...vi kör det en gång i veckan :)

onsdag, september 14, 2011

Well, well...

Handelsbanken var inget problem, beställning av nytt VISA-kort och ny inloggning på nettbanken är ordnat. Talkmore däremot är kinkigare, efter att ha försökt få igenom en beställning men misslyckats och därefter kört diverse telefonsamtal mellan kreditbolag och Talkmore så visar det sig att de antagligen önskar en ligningsattest (alltså en uppgift om inkomst) och inte bara ett kvitto på att man saknar betalningsanmärkningar. Enligt kreditbolaget får de in uppgifter för 2010 ca. den 15 oktober och dessa uppgifter matas in under fem dagar eftersom det handlar om inkomstuppgifter på ca. 3 miljoner människor. Så jag måste med andra ord vänta och se om jag får igenom kreditsjekken hos Talkmore efter den 20 oktober. Jag måste få en lösning på detta, deras SMS-abonnemang är det som är klockrent för mig. Jag SKA ha det tillbaka - och i mitt namn.

Jag landade här i Oslo för ca. 2,5 timme sedan och nu har jag satt igång förberedelserna inför surströmmingsmiddag medan Elin gått an med städning här. Jag slås så ofta av hur mycket det är jag vill att hon ska få smaka av våra godsaker hemifrån; allt mellan Bullens pilsnerkorv (som jag nu har en burk av hemma) till Kalix löjrom, murklor (även detta har jag hemma) och sjaunjagravat reninnanlår, rökt renhjärta och torkat renkött från Svantes Vilt & bär (i Harads - känner mig lite lokalpatriot här - men de är GUDOMLIGA!). Oj vad vi har mycket att introducera varandra i. Själv ska jag bl.a. få smaka rakfisk, fårikål och bacalao.
Bacalao 
Fårikål
Rakfisk
Kalix löjrom
Sjaunjagravat reninnanlår
Rökt renhjärta
Torkat renkött


tisdag, september 13, 2011

Ett efterlängtat brev

Nu är den klar, utvandringen alltså. När jag kom hem hade jag fått min bekräftelse från Skatteetaten. Jag är härmed en stolt innehavare av ett riktigt, norskt personnummer. No more D-nummer. No more tjafs!

(Nu ska jag in och ändra mobilleverantör!)
Ett efterlängtat brev

Rakfisk och surströmming

Rakfisk
Trots aftonens trötthet har jag tagit mig i kragen och kört två maskiner tvätt, diskat efter middagen och lagt fram de kläder och saker jag ska ha med till jobbet i morgon, det väntar nämligen en tur in till Oslo efter arbetsdagens slut. Även surisarna ska med eftersom det blir vår middag i morgon, jag ser med spänning fram emot Elins reaktion - det borde inte utgöra nån större chock eftersom hon älskar rakfisk som ska vara nåt liknande och som dessutom äts med i princip samma tillbehör och på samma sätt.

Seminar och shopping i Sverige

Lite småsliten är jag allt i kväll men vi har haft 1,5 fina dygn i Strömstad. Måndagens föreläsning av Morten Teien var helt fenomenal, han hade en sån förmåga att blanda allvar och skratt, vetenskap med anekdoter ur sitt eget liv för att lyfta fram sitt budskap. Får du chansen att lyssna på denna man, ta den! Dagen avslutades med middag i hotellets restaurang med hela Helseavdelingen, jag gav upp vid 23-snåret nån gång och begav mig mot hotellrummet, ett kvällsamtal med Elin och sedan natta. Jag vaknade redan vid 05:30 av att det blåste nåt kopiöst. Det var Katia som dragit in med full kraft. Jag lyckades slumra lite till innan det var dags att kliva upp och göra sig redo för att möta de andra för frukost i restaurangen. Dagens jobbsession startade kl. 09 och denna gång satt vi seksjonsvis. Det blev mycket prat om allt det nya som väntar. Efter lunch var det dags att bege sig hem mot Norge men för de flesta av oss blev det ett stopp på Nordby för att handla lite. Det blev ingen massiv shopping för min del utan jag kände att jag hellre tar det tillsammans med Elin när vi är på plats i huset. Jag är i alla fall fantastiskt nöjd med att ha fått tag på en del av de saker jag nämnt för henne som jag vill att hon ska testa som; surströmming (bäst av allt att jag fann den!), rökta musslor, Bullens pilsnerkorv (det wienerpølser man finner här smakar ju nada!), souvas och murklor. Att jag dessustom fick med mig andra godsaker som Alains Aioli, Bregott med havssalt, prosciutto, tunnbröd, grillad rostbiff, Jamie Oliver havssalt och peppar på kvarn, pesto av samma märke samt vin inför inflyttningsfesten är en megabonus! Jag säger det igen, jag saknar verkligen utbudet i svenska matbutiker...Jag fyndade även lite underkläder, great! Men höst-/vinterjacka och vinterskor står jag fortfarande ute. Jakten fortsätter.

Några bilder:
Passerar Sverige-gränsen
Mitt rum på Laholmen
Siri och Kristin
Siri och Mari
Møyfrid och vår nya kollega Aud
Min matshopping denna tur